Foto:shutterstock By Nadezda Murmakova

Kompanija Tesla je pomno pratila poteze svojih zaposlenih na društvenim mrežama dok su pokušavali da formiraju sindikat u fabrici u Kaliforniji tokom 2017. i 2018. godine.

Tesla je platila konsultantsku kuću za odnose s javnošću MVV da nadgleda Fejsbuk grupu zaposlenih, kao i organizatore istraživačkih sindikata na društvenim mrežama, izveštava Biznis Insajder pozivajući se na dokumente koje su pribavili.

Pročitajte još

Konsultantska kuća je takođe „skenirala“ društvene mreže u potrazi za razgovorima o Tesli i pokretanju sindikata, dok su u isto vreme pravili planove i strategije za odnose s javnošću zasnovane na istraživanju.

Iz MVV su izjavili za CNBC da je normalno da kompanije prate odnos korisnika na društvenim mrežama prema njima.

„MVV se konsultovao sa Teslom tokom 2017. i 2018. godine o širokom komunikacijskom angažovanju tokom perioda naglog rasta u kompaniji. Uobičajena je praksa da se nadgleda medijsko izveštavanje i društveni diskurs o kompaniji kako bi se stekao uvid u probleme, ali i percepciju ljudi o brendu.““, ističe portparol MVV.

Nije neobično da kompanije koje se suočavaju sa sindikalnim pritiskom nadgledaju razgovore među zaposlenima, objašnjava Artur Viton, stručnjak za automobilsku industriju i radne odnose na Univerzitetu Kornel.

“Ove vrste praksi ponekad prelaze granicu i mogu se tumačiti kao kršenje zakona o radu, ako kompanija aktivno obeshrabruje organizovanje ili se osveti zaposlenima na osnovu njihove prosindikalne aktivnosti.“

„Postoji razlika između neetičnosti i nezakonitosti“, dodaje Viton. „To što Tesla prati radnike na društvenim mrežama za koje su sumnjali da su deo sindikata ne iznenađuje mnogo.“

Mask je javno ispoljio svoj prezir prema sindikatima u prošlosti, a Tesla je i ranije svojim aktivnostima potiskivala organizacione napore.

Kompanija je 2017. otpustila sindikalnog aktivistu Ričarda Ortiza, a zatim je Nacionalni odbor za radne odnose naložio da ga vrate na posao i isplate izgubljenu zaradu. Mask je još 2018. tvitovao da zaposleni koji su se pridružili sindikatu ne mogu posedovati akcije kompanije. Kasnije je, pod pritiskom američke vlade, obrisao tvit.

Takođe, Tesla se godinama suočava sa optužbama da održava toksične međuljudske odnose na radnom mestu. Insajderova analiza identifikovala je 46 tužbi u kojima su zaposleni u Tesli tvrdili da su se suočili sa uznemiravanjem na osnovu pola ili rase.

***

BONUS VIDEO: Ilon Mask kupuje Tviter: Kraj cenzure ili početak slobode govora mržnje?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar