Foto: Aleksandr Davydov / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada su juče pale platforme Gmail i Youtube, u svetu je zavladala panika. Čak u kratkom vremenom roku u kojem ove usluge nisu bile dostupne, osetili smo kakvi su efekti toga i koliko smo zavisni od njih. A zamislite da Google sa svim svojim uslugama potpuno nestane - šta bi se desilo onda?

Koliko zavisimo od Google-a najbolje je pokazao slučaj Džoa Brauna, čoveka koji je na Tviteru tvrdio da je morao da sedi u mračnoj sobi, sa bebom, zbog pada ove platforme. Internet se uvukao u gotovo sve što danas koristimo – što je očigledno na njegovom primeru.

Svetlima u Braunovom domu upravlja Google Home. Google Home je prva generacija pametnog uređaja kojim se upravlja glasom i pomoću Google Assistanta. Omogućava upravljanje stvarima poput pametnih svetala, pametnih ventilatora, sigurnosnih kamera i drugih uređaja povezanih na internet pomoću Google Assistanta, što je bila jedna od usluga koja je prestala da radi na neko vreme tokom jučerašnjeg prekida rada.

Pročitajte još:

A zamislite da čitav Google odjednom nestane – šta bi se sve desilo?

Naravno, kada nečega baš ne možete da se setite, ne biste to mogli za čas da izguglate – ali dobro, tu su drugi pretraživači poput Binga i Yahoo (ako ih neko uopšte koristi). Međutim, ovo bi bila tek mala posledica nestanka Google-a nasuprot drugih stvari.

Poslovni haos

Mnoge druge internet aplikacije – koje koriste Google usluge, takođe bi se srušile. Bez Gmaila, za 30 minuta produktivnost u celom svetu bi dramatično opala – gotovo svi koriste upravo ovu platformu za poslovnu komunikaciju. Gmail sada ima preko milijardu korisnika.

Ako bi svima nestale mejl adrese istovremeno, možete da zamisliti kakav bi haos to izazvalo. Svi ti važni sačuvani mejlovi bi nestali. Cela vaša lista kontakata bi nestala. To bi prouzrokovalo veliki haos u celom svetu. Ako bi Gmail nestao, zajedno sa svim sačuvanim imejlovima, bili biste primorani da koristite alternativnu uslugu. Ostale popularne usluge su Hotmail i Yahoo – oni bi verovatno slavili.

Oni koji koriste Google analitiku bili bi potpuno izgubljeni i ne bi znali kako se odvija poseta na njihovim sajtovima.

gugl
Foto: Guido Kirchner / AFP / Profimedia
Pozdravite se sa dokumentima, slikama, mapama…

Još jedna odlična usluga koju Google nudi je Google drive. Ova usluga skladištenja na internetu u cloudu omogućava korisnicima da tu čuvaju svoje datoteke kako bi mogli da ih dele sa drugima i kako im ne bi zauzimale prostor na uređajima.

Trenutno svaki Google nalog ima dostupan Google drive i omogućava korisnicima da tu čuvaju bilo šta – od video zapisa do fotografija i drugih dokumenata. Jednom uskladištene na Google drive, datoteke se mogu deliti sa drugim ljudima ili kasnije ponovo preuzeti.

Ovo takođe olakšava pristup datotekama i možete ih poneti sa sobom gde god da idete. Sve vaše fotografije koje ste pohranili na Google Photos bi nestale – dokumenti takođe.

Setimo se i Google maps – to više ne bi bila korisna aplikacija na koju možete da se osnonite kada idete negde.

Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky
Propast jutjubera

Druga najveća veb lokacija koju Google poseduje je nesumnjivo Youtube. Sa više od milijardu aktivnih korisnika, ova platforma generiše milijarde pregleda svakog dana. Ako želite da pogledate muzički video, trejler, emisiju uživo ili koncert, verovatno ga možete pronaći tamo.

Pročitajte još:

Ako bi najpopularnija veb lokacija za razmenu video snimaka na svetu nestala, gde biste drugde potrošili vreme gledajući slatke video zapise o mačkama i psima?

Na stranu smešni video snimci, mnogi se oslanjaju na Youtube da bi zaradili za život. Isplaćuje im se plata od reklama svaki put kada neko pregleda njihove video snimke. Čitava jedna profesija bi nestala.

Dakle, brojne olakšice koje sada imamo bi jednostavno nestale. Naravno, svet bi se brzo preusmerio ka alternativama, ali ipak, jedno je sigurno: nestanak takvog giganta kao što je Gugl bi nam definitivno pokazao koliko nam danas posao i životne aktivnosti zavise od interneta.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram