Sjaomi
Sjaomi; Foto: Imaginechina / ddp USA / Profimedia

SAD će skinuti sa crne liste kineskog proizvođača pametnih telefona Šaomi, čime je ukinuta kratka i sporna zabrana Amerikancima da ulažu u ovu kompaniju koju je uvela administracija predsednika Donalda Trampa.

Američko Ministarstvo odbrane i Šaomi postigli su dogovor da se zabrana ukine u utorak, prema sudskim dokumentima, prenosi CNN.

Šaomi, treći najveći svetski proizvođač pametnih telefona, nije komentarisao ovakav razvoj događaja, ali je CNN-u poslao kopiju sudskog dokumenta.

Prema sudskom spisu, stranke još uvek pregovaraju o detaljima nagodbe i očekuju da finalizuju zajednički predlog do 20. maja.

Nekoliko dana pre nego što je predsednik Džo Bajden stupio na dužnost u januaru, Ministarstvo odbrane dodalo je Šaomi na listu kompanija za koje je tvrdilo da su povezane sa kineskom vojskom.

Preduzeća sa tog spiska podležu oštrim ograničenjima, uključujući američku zabranu ulaganja.

Pre nego što je ovakva zabrana mogla stupiti na snagu, savezni sud je odobrio privremeno odlaganje kazne kineskoj kompaniji presudivši da Vašingtonu nedostaju značajni dokazi u prilogu tvrdnji da je Šaomi u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

Sporazum od utorka označava retku relaksaciju u sve napetijim američko-kineskim odnosima.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing saopštila je da nije upoznata sa sporazumom, ali je dodala da se nada da će SAD ispraviti greške prethodne administracije i pružiti pošteno, pravedno i nediskriminatorno poslovno okruženje za normalno poslovanje kineskih kompanija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram