Sjaomi
Sjaomi; Foto: Imaginechina / ddp USA / Profimedia

Prema izveštaju Kaunterpointa, Sjaomi je u navedenom tromesečju zabeležio skok isporuka od 46 posto na 46,2 miliona komada mobilnih telefona u odnosu na godinu pre. Epl je, s druge strane, registrovao pad prodaje za 7,0 procenata međugodišnje, na 41,7 miliona ajfona.

Kineska kompanija Sjaomi postala je treći najveći svetski prodavac pametnih telefona u kvartalu jul-septembar, potisnuvši sa te pozicije američkog tehnološkog diva Epl, koji je prvi put u poslednjih 10 godina ispao iz društva vodeće globalne trojke po proizvodnji i prodaji smartfona, piše japanski poslovni list Nikei.

Sva tri prva mesta u pogledu proizvodnje i prodaje pametnih telefona u svetu sada drže kompanije iz Azije, prema izveštajima tri glavna provajdera podataka sa tog tržišta – Kanalisa, Internešenal Dejta Korporacije (IDC) i Kaunterpoint Riserča.

Najnoviji pokazatelji dolaze nakon što je objavljeno krajem prošle nedelje da je Epl zabeležio 29-procentni pad prihoda na godišnjem nivou na kineskom tržištu tokom tromesečja jul-septembar.

U izveštaju Kanalisa, međutim, stoji da je Eplova prodaja pala za 1,0 procenat, dok je Sjaomijeva porasla za 45 posto u odnosu na isti period prethodne godine, a IDC je saopštio da su isporuke Epla opale za više od 10 odsto, dok su Sjaomijeve povećane za 42 procenta, prenosi Nikei.

Prekretnica za Sjaomi dolazi u situaciji u kojoj je globalna industrija pametnih telefona zabeležila pad od 4,0 posto u trećem kvartalu pošto su se mnogi kupci uzdržali od kupovine telefona čekajući lansiranje prvog 5G ajfona, koje je belo odloženo do sredine oktobra.

Sjaomi je takođe „profitirao“ zbog problema sa kojima se suočava njegov najveći ´ domaći rival, Huavej Tehnolodžis, koji je uzdrman na inostranom tržištu zbog američkih sankcija prema kompaniji.

Južnokorejski Samsung se vratio na prvo mesto po prodaji telefona u trećem kvartalu, potisnuvši Huavej koji mu je tu poziciju proteo u drugom tromesečju.

Prema podacima IDC-a, Samsung je u periodu jul-septembar prodao 80,4 miliona smartfona, Huavej 51,9 miliona, Sjaomi 46,5 miliona, a Epl 41,6 miliona komada.