Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN

Rusiju napuštaju dva ključna proizvođača telekomunikacione opreme, koji će dugoročno osakatiti internet i mobilne mreže u zemlji i, prema pojedinim analizama, vratiti zemlju u drugu polovinu 90-ih godina prošlog veka.

Erikson i Nokia, koji zajedno zauzimaju veliki udeo na tržištu telekomunikacione opreme i „drže“ 50 odsto baznih stanica u Rusiji, proizvode sve delove mrežne infrastrukture – od telekom antena do hardvera koji povezuje optičko vlakno koje prenosi digitalne signale.

Oni takođe pružaju ključni softver koji omogućava da različiti delovi mreže funkcionišu zajedno.

„Radićemo do kraja godine i tada ističu sva izuzeća od sankcija“, rekao je za Rojters šef finansija kompanije Erikson Karl Melander. Erikson je inače dobio privremeno izuzeće švedskih vlasti od sankcija.

Pet visokih rukovodilaca telekomunikacija kažu za Rojters da će korisnici mobilnih telefona u Rusiji iskusiti znatno sporiji internet, više automatski odbijenih poziva, poziva koji neće da se povežu i duže prekide pošto operateri gube mogućnost nadogradnje softvera i bore se za smanjenje zalihe rezervnih delova.

Izvršni direktor Nokije Peka Lundmark ponovio je to mišljenje u intervjuu: „Naš izlazak će biti potpun. Nećemo ostaviti ništa u Rusiji“.

Ruska ekonomija je do sada izdržala sankcije i kontrolu izvoza koje su uvele strane vlade nakon što je Moskva poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu, ali predstojeće povlačenje Nokije i Eriksona moglo bi imati dublji uticaj na svakodnevni život Rusa i značajno otežati svakodnevno funkcionisanje, poput telefonskih poziva.

Rusko ministarstvo zaduženo za digitalizaciju nije odgovorilo na zahteve za komentar, ali je ove nedelje Maksut Šadajev, ministar komunikacija u zemlji, rekao da četiri telekom operatera potpisuju ugovore u okviru kojih će izdvojiti 100 milijardi rubalja (1,45 milijardi dolara) na opremu ruske proizvodnje.

„To će nam omogućiti da organizujemo modernu proizvodnju telekomunikacione opreme u Rusiji“, rekao je on, ne navodeći ni operatere ni proizvođače.

Vodeći ruski telekom operater MTS (MTSS.MM) odbio je da komentariše ovu priču. Megafon, Veonov (VON.AS) Beeline i Tele 2, druge kompanije koje čine rusku veliku četvorku telekomunikacionih kompanija, nisu odgovorile na zahteve za komentar.

Vladini programi za promociju ruske opreme pomogli su telekom operaterima da se manje oslanjaju na Nokiju i Erikson u poslednjih nekoliko godina, a ruski proizvođači su povećali svoj tržišni udeo ove godine na 25,2 odsto sa 11,6 odsto u 2021.

Međutim, izvori iz industrije očekuju da će prekid veza sa stranim firmama usporiti ruske komunikacije za čitavu jednu generaciju, dok ostatak sveta napreduje sa primenom 5G tehnologija.

Ako ova situacija potraje, ruske mobilne mreže u pogledu pokrivenosti mogu se vratiti na stanje iz kasnih 1990-ih, kada je njihova pokrivenost bila ograničena na velike gradove i najbogatija predgrađa

Leonid Konik, IT izdanje KomNjuza u Rusiji

Ruralna područja će biti prva na udaru jer operateri preusmeravaju opremu iz tih područja za jačanje urbanih mreža, kažu stručnjaci za telekomunikacije, dok nedostatak ažuriranja softvera može dovesti do prekida mreže ili ih izložiti sajber napadima.

Kineski proizvođač telekomunikacione opreme Huavej, najveći prodavac u Rusiji prošle godine sa više od trećine tržišta, nastaviće da pruža ažuriranja softvera i radiće na održavanju trenutne infrastrukture, ali više neće prodavati novu opremu u Rusiji, prema izvorima koji su upoznati sa situacijom.

A softver?

Najveća prepreka za mobilne operatere da održe svoje mreže biće nedostatak nadogradnje softvera – Nokia i Erikson su rekli da će prekinuti ažuriranje softvera do sledeće godine – što se odnosi i na sigurnosne zakrpe, rekli su izvori.

Softver objedinjuje niz opreme koja čini telekom mrežu, pretvara analogne u digitalne signale; prati i optimizuje mrežni saobraćaj; i štiti infrastrukturu od sajber napada.

Iako mobilni operateri mogu da čuvaju hardverske delove za buduću upotrebu, oni se oslanjaju na redovan raspored ažuriranja licenciranog softvera i zakrpa da bi održali integritet mreže

„Nesumnjivo, softverske zakrpe su najvažnije kako bi se osiguralo da mreže ostanu funkcionalne, bezbedne i pouzdane“, rekao je Paolo Peskatore, analitičar u PP Foresight.

Ruski telekom operateri su skladištili delove strane proizvodnje u februaru i martu uoči sankcija, izjavila su dva izvora iz industrije, ali će zalihe nestati nakon što Nokia i Erikson izvuku utikač 31. decembra.

Konsolidacija između ruskih operatera po nalogu vlade bi im takođe mogla omogućiti da dele opremu i resurse kako bi mreže duže trajale, dodaju izvori iz industrije.

Huavei koji je prestao da prodaje novu opremu u Rusiji kada su Sjedinjene Države počele da sankcionišu Rusiju, takođe je prestao da prodaje svoje pametne telefone u zemlji, prema tri izvora upoznata sa ovim pitanjem. Huavej nije javno otkrio svoj status u Rusiji i odbio je da komentariše.

(Izvori: Rojters, CNBC)

***

BONUS VIDEO: Haos na samitu G20: Rusija gubi i tradicionalne saveznike, Britanija poslala brutalnu poruku Putinu

Komentari

Svi komentari (5)