Foto: Shutterstock

Institut za tehnologiju iz Masečusetsa (MIT) razvio je veštačku inteligenciju koja može prepoznati potencijalni razvoj raka dojke godinama pre nego što ga je moguće uočiti klasičnim mamografom.

Kako ova tehnologija zapravo funkcioniše, objasnio je doktor Lari Norton koji radi na projektu.

Na fotografijama iznad moguće je videti deo tkiva koji je identifikovan kao područje visokog rizika koje je četiri godine kasnije preraslo u karcinom.

„Mnogo je abnormalnosti na fotografiji koju vidite, ali te promene zapravo nisu karcinom. Ne možemo sve zvati karcinomom jer bi onda svako ko ide na mamografiju morao ići i na biopsiju, što je totalno nepraktično. Ono što MIT sa najnovijom tehnologijom radi je identifikovanje područja visokog rizika pre nego što sam rak razvije. Ono što možemo uraditi, ukoliko se uspostavi kao zona visokog rizika, jeste naručivanje dodatnih testova kao što su mamografi sa kontrastom ili magnetna rezonanca“, objasnio je Norton.

-Veštačka inteligencija je samo još jedno od pomagala koje radiolozima pomaže da bolje interpretiraju nalaze, dodaje.

„Ovaj test neće u potpunosti zameniti radiologe. Moraju se donositi individualne procene za svakog pacijenta, kao što je to inače slučaj u medicini“, zaključuje.

Tim naučnika iz Laboratorije za kompjuterske nauke i veštačku inteligenciju MIT je u saradnji sa klinikom „Jameel“ pre dve godine prvi put demonstrirao sistem dubokog učenja za predviđanje rizika od raka koristeći samo jedan mamograf pacijentkinje.

rak dojke
Foto: Shutterstock

Ovde se radi o kompjuterski potpomognutoj dijagnostici čija se tehnologija stalno unapređuje, objašnjava on za Si-En-En.

U tu svrhu, oni su svoj „Mirai“ algoritam prilagodili kako bi obuhvatili jedinstvene zaheve procene rizika.

„Mirai“ modelira faktore rizika u više budućih vremenskih tačaka i opcionalno može koristiti i kliničke faktore rizika kao što su starost ili porodična anamneza, ukoliko su dostupni.

Algoritam je, prema rečima Instituta, napravljen tako da pravi predviđanja koja su konzistentna sa manjim varijacijama i različitim kliničkim okruženjima, kao što je izbor samog mamografskog aparata.

Pored raka dojke, MIT je nedavno razvio i AI model koji može otkriti budući rizik od raka pluća.

***

BONUS VIDEO: Sve o novoj vakcini protiv raka dojke

(MIT, Si-En-En)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar