QR kodom protiv korone i za međunarodna putovanja

IT 23. nov. 202015:33 > 15:36
Podeli:
Foto: EPA-EFE/YFC

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na uvođenje "globalnog mehanizma" koji bi uz pomoć QR kodova pomogao povratku međunarodnih putovanja, tako što bi utvrđivao zdravstveno stanje putnika.

„Potrebno je da harmonizujemo politike i standarde i olakšamo uređen protok ljudi“, rekao je on na onlajn samitu G20.

Grupe za zaštitu ljudskih prava, međutim, upozoravaju da kodovi mogu da budu iskorišćeni za „širi politički monitoring i isključivanje“, prenosi BBC.

Pročitajte još:

Si je rekao da bi kodovi bili korištećni kako bi se ušlo u zdravstvene podatke putnika i videli njihovi rezultati testova. Kineski predsednik nije objasnio kako bi ova šema funkcionisala niti da li bi bila rađena po ugledu na kineske QR kod aplikacije koje su pomogle Pekingu da obuzda širenje koronavirusa u zemlji.

QR (KjuAr) kodovi su bar kodovi koje mobilni telefoni mogu da „pročitaju“. Kineske vlasti od februara primenjuju „semafor“ zdravstvenu šemu gde zeleni kod omogućava nekome da slobodno putuje, dok narandžasti i crveni pokazuju da ta osoba mora da bude u karantinu naredne dve nedelje.

Kodovi su kombinacija podataka i informacija koje su sami korisnici dali, a tehnologiju je razvio finansijski tehnološki gigant Ant Fajnenšl.
Direktor Hjuman rats voča Kenet Rot nije preterano oduševljen Sijevom idejom.

„Prvobitni fokus na zdravlje bi lako mogao da postane trojanski konj za širi politički monitoring i diskriminaciju“, rekao je on.

QR kodovi se u različitim zemljama različito koriste. Dok kineski grad Hangžu planira da uvede trajni QR softver koji će stanovnicima dodeljivati pojedinačne kodove na osnovu njihove medicinske istorije i životnih navika, u Singapuru i Australiji, na primer, ovi kodovi se koriste za praćenje kontakata i proveru bezbednosti prodavnica, tržnih centara i kancelarija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar