Od 1. jula novo pravilo za ulaz u Grčku: Potreban QR kod

Biznis 28. jun. 202012:4119 komentara
Podeli:
Lefkada
Foto:Shutterstock

Od 1. jula svi turisti će, pri ulazu u Grčku morati da imaju unapred popunjenu elektronsku prijavu, bar dva dana ranije. Na granici će samo pokazati QR kod koji će dobiti prilikom elektronskog prijavljivanja. Kada očitaju taj QR kod, zdravstveni radnici na granici odlučiće da li testiraju turiste na koronavirus ili ne.

Svi putnici koji od 1. jula ove godine ulaze u Grčku moraće da imaju popunjenu elektronsku prijavu (PLF – Passenger Locator Form) najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, nakon čega će na mejl dobiti odgovarajući QR kod koji će morati da pokažu prilikom ulaska u zemlju. Na osnovu očitanog QR koda zdravstveni tim će odlučiti da li će se obaviti testiranje ili će putnici bez dodatnog zadržavanja nastaviti put, ističu u Udruženju turističkih agencija Srbije.

Detalji novog protokola su objavljeni na sajtu Vlade Republike Grčke.

„Putnici će u formularu morati da navedu mesto ulaska u zemlju, tačan datum dolaska, ličnu adresu i kontakt, tačnu adresu mesta u koju su se uputili, kao i kontakt najbližih rođaka ili prijatelja, u slučaju da se stvori potreba da se obaveste o zdravstvenom stanju putnika. Dobijeni QR kod putnici mogu da odštampaju ili imaju u svom telefonu, kako bi ga pri ulasku u zemlju pogranični službenici mogli skenirati“, navodi se na sajtu grčke vlade.

Navodi se kakva su tačno pravila za ulazak putnika na aerodromima, kroz luke i preko drumskih graničnih prelaza.

Putnici koji će biti testirani na granici imaće obavezu da ostanu u samoizolaciji na adresi koja je prijavljena za boravak u Grčkoj, do objavljivanja njihovih rezultata.

„Svi putnici moraju da poštuju preventivne mere nošenja maski i fizičkog distanciranja i dobiće detaljna uputstva kako da se ponašaju u slučaju da se pojave simptomi bolesti Covid – 19, a naglašeno je da moraju odmah da kontaktiraju Nacionalnu javnu zdravstvenu organizaciju (EODY). Dodaje se i da putnici sa više odredišta u Grčkoj moraju da navedu tačan plan puta u narednih sedam dana“, navodi Udruženje.

U Udruženju apeluju da se svi putnici informišu u svojim turističkim agencijama i drugim relevantnim mestima, poput sajtova vlada država u koje se putuje, ambasada, turističkih organizacija i nacionalnih službi javnog zdravlja.

„Putovanja nisu stala, ali trenutno svi moramo da se prilagodimo novonastalnoj situaciji i postavljenim uslovima kako bismo sačuvali svoje i zdravlje drugih i sprečili dalje širenje pandemije koronavirusa“, navodi Udruženje turističkih agencija Srbije.

Ne rukovodite se tabloidima

„Molimo putnike da se ne rukovode napisima u tabloidnoj štampi jer smo svedoci ogromnog broja lažnih vesti u proteklom periodu. Tekstovi o tome kako u Grčkoj turiste odvode na “ostrvo gubavaca”, love po plažama i smeštaju u karantine, kako je u Turskoj kazna za nenošenje maske 400 evra i slično, nisu istina i svima nanose ogromnu štetu. Svi koji razmišljaju o putovanjima van granica Srbije treba da donesu odluku na osnovu pravovremenih i istinitih informacija“, ističu u Udruženju turističkih agencija Srbije.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar