Foto:Shutterstock/DANIEL CONSTANTE

Kompaniju "Epik Gejms", koja razvija popularnu igru Fortnajt, kaznila je Američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) sa 520 miliona dolara jer je prekršila zakon o privatnosti dece i maloletnika. Istovremeno, kompaniji je naloženo da obezbedi strožija podešavanja privatnosti.

„Epik je koristio difolt podešavanja koje ugrožavaju privatnost kako bi prevario korisnike Fortnajta, uključujući tinejdžere i decu“, rekla je predsednica FTC-a Lina Khan u saopštenju za javnost.

Kazna je podeljena u dva dela. Kompanija mora da plati 275 miliona dolara zbog kršenja Zakona o zaštiti privatnosti dece na internetu (COPPA). Nagodba s FTC-om takođe zahteva da „Epik“ usvoji strogo zadata podešavanja privatnosti za decu i tinejdžere. Između ostalog, Epik će morati da osigura da su glasovne i tekstualne komunikacije isključene prema „difolt“ podešavanjima, objasnio je FTC.

„Epik“ će takođe platiti dodatnih 245 miliona dolara kako bi nadoknadio troškove korisnicima koji su bili prevareni da obave kupovinu koju nisu nameravali putem prevarnih tehnika dizajna, takođe poznatih kao „tamni uzorci“, objasnio je FTC.

„Epik je doveo decu i tinejdžere u opasnost svojom slabom praksom privatnosti, a korištenjem mračnih uzoraka oštetio je potrošače u milionima nezakonitih troškova“, upozorio je Samuel Levine, direktor Ureda za zaštitu potrošača FTC-a.

Fortnite je besplatan za instaliranje i igranje, ali igrači mogu kupiti dodatne predmete unutar igre, kao što su maske likova. Fortnajt je prošle godine imao više od 400 miliona korisnika širom sveta, dok beleži oko 80 miliona aktivnih mesečnih korisnika, podaci su portala „Biznis of eps“.

Prema podacima za ovu godinu, 63 posto igrača Fortnajta ima između 18 i 24 godine, a Business of apps upozorava da su mnogi igrači zapravo mlađi jer često lažu o svojim godinama.

FTC tvrdi da je „Epik“ bio svestan da mnoga deca igraju Fortnajt — što je dokazano istraživanjem korisnika, licenciranjem i marketingom Fortnajt igračaka i proizvoda, podrškom za igrače i drugom komunikacijom kompanije — te da je prikupljao privatne podatke dece bez prethodno dobijenih proverljivih roditeljskih podataka pristanak. Kompanija je takođe tražila od roditelja koji traže brisanje osobnih podataka svoje dece da preskoče nerazumne prepreke, no ponekad takve zahteve nije uvažavala, objavio je komitet.

„Čak i kad je Epik imao stvarna saznanja da su pojedini igrači Fortnitea mlađi od 13 godina, nije preduzeo nikakve korake kako bi se uskladio s američkim zakonom“, stoji u žalbi FTC-a.

FTC je optužio Epik za postavljanje zadatih podešavanja za online chat koje su deci i tinejdžerima dopuštale da se igraju sa strancima i izložile ih potencijalnom uznemiravanju. “Deca i tinejdžeri bili su maltretirani, prećeno im je, maltretirani su i izloženi opasnim i psihički traumatičnim problemima kao što je samoubistvo dok su igrali Fortnajt”, upozorili su.

„Epik Gejms“ odlučio je da plati kaznu jer želi da bude na čelu zaštite potrošača i svojim igračima pružiti najbolje iskustvo, saopštili su u međuvremenu iz kompanije.

(See Biz)

***

BONUS VIDEO: Muzej starih igrica – povratak u analogno doba

Komentari

Svi komentari (0)