Foto: Primakov / Shutterstock

Epl je obustavio isporuku punjača i slušalica u kutiji svojih telefona još od 2020. godine, a prema nedavnom izveštaju ovaj potez se pokazao kao izuzetno profitabilan.

Epl je u ovih godinu i po dana zaradio 6,6 milijardi američkih dolara samo tom odlukom. Kako bi se ova brojka stavila u perspektivu, ukupan bruto domaći proizvod Crne Gore iznosi 4,7 milijardi dolara.

Pročitajte još

Tehnološki gigant je u početku pravdao uklanjanje punjača kao potez koji koristi životnoj sredini i pomaže kompaniji da umanji karbonski otisak.

„Svaki prodati Epl uređaj, od prikupljanja materijala, komponenti, transporta, sklapanja, upotrebe kupaca, punjenja pa sve do reciklaže će biti 100 odsto karbonski neutralan“, navodili su iz tima za odnose s javnošću kompanije.

Ipak, mnogi kritičari su tada Eplove reči okarakterisali kao licemerne i ukazivali da se ovde radi upravo o odluci koja će maksimizirati profit kompanije.

Pored same uštede koja se broji u milijardama, Epl je zaradio skoro 300 miliona dolara na zasebnoj prodaji slušalica i punjača.

***

BONUS VIDEO: Univerzalni punjač – tehnički jednostavno, pitanje je da li će proizvođači dozvoliti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar