Srbi poludeli za ajfonom. Udvostručio se broj korisnika za godinu dana

IT 02. jan. 202219:14 > 05. jan. 2022 17:25
Podeli:
Foto: EPA-EFE/APPLE INC. HANDOUT

Nakon zvaničnog ulaza Eplovih servisa na srpsko tržište, kompaniji izgleda ide bolje nego ikad. Za samo godinu dana se duplirao broj korisnika ajfona u Srbiji.

Trend ili dostupnost eplovih servisa?

Epl zvanično prodaje ajfone u Srbiji od 2015. godine. Naravno, postojali su i ranije, ali to nisu bili zvanični tokovi.

U aprilu 2015. ajfon 6 je prvi telefon kompanije koji ste mogli kupiti kod mobilnih operatera u Srbiji. Iako je zvanično ušao na tržište, situacija se nije promenila i udeo ovih uređaja na tržištu je dugo ostao oko 10%.

Međutim, tokom 2020. eplovi servisi poput Apple pay, Apple Music su ušli i na naše tržište. Takođe, Srbija se našla na spisku zemalja za Mac i App store posle višegodišnjeg čekanja.

Ovo je izgleda drastično uticalo na broj korisnika u Srbiji koji se u međuvremenu udvostručio.

iphone 12
Foto: EPA-EFE/APPLE INC.

Četvrtina Srba koristi ajfon

Do nedavno najdominantniji operativni sistem na mobilnim uređajima u Srbiji bili su android uređaji. Sa neverovatnim udelom od 90%.

Ova dominacija je bila očigledna i očekivana s obzirom da do skoro niste čak mogli ni odabrati Srbiju na spisku kada podešavate novi ajfon.

Lokalizovana podrška, kao i veći broj aplikacija napravljen za android uređaje je doveo do toga da je skoro pa nepraktično koristiti eplove telefone u Srbiji.

Međutim, ta situacija se u međuvremenu promenila. Prema podacima stetkauntera, broj Android korisnika je spao na 74,21% u novembru 2021. I to se naravno dogodilo u korist jedine platforme na surptonoj strani.

Ajfon je duplirao broj korsnika u tom istom periodu, pa sa doskorašnjih oko 12% skočio na udeo od 25,53%. Ovo znači da čak četvrtina korisnika mobilnih telefona u Srbiji se odlučilo baš za iOS.

Preporučujemo:

Ajfon najskuplji u Srbiji

Ovaj trend možda malo i iznenađuje s obzirom da su Eplovi uređaji skuplji u Srbiji nego u ostatku evropskih zemalja.

Formiranje cena nije jasno, ali naši preprodavci tvrde da je Epl taj koji određuje cene uređaja u nekoj zemlji.

Neki eplovi uređaji u Srbiji su i do 40% skuplji nego u drugim evropskim zemljama u slobodnoj prodaji. Međutim, to nije sprečilo korisnike da se odluče za ovaj telefon.

Foto: EPA-EFE/DAVID CHANG

Epl želi da osvoji tržišta srednjih primanja

Epl je kompanija koja već godinama plasira svoje proizvode na tržišta koja imaju visoku platežnu moć. To se vidi kroz podršku i servise koji su do nedavno bili dostupni samo u tim zemljama. Kao i po zvaničnim Epl prodavnicama kojima se najistočnija tačka u Evropi nalazi u Beču.

S obzirom da se u poslednjoj deceniji panorama mobilnih telefona u svetu promenila i Epl se prilagodio tom trendu. Proizvođači iz Azije su počeli da nude mnogo veću vrednost telefona za dosta manje novca. To je na pojedinim tržištima u potpunosti potisnulo Epl.

Foto: EPA-EFE/APPLE INC. HANDOUT

Ulazak eplovih servisa na tržišta sa srednjom platežnom moći, kao što je Srbija, indikuje želju kompanije da osvoji i ova tržišta.

Ponuda se proširila te sada imate opseg cena kod ajfona između 400 i 1100 evra u zavisnosti od modela.

Kada je Srbija u pitanju taj opseg se kreće između 56000 dinara za SE model i 180000 dinara za osnovni model 13 Pro Max u slobodnoj prodaji.

Širi opseg cena se reflektovao i na druge uređaje ove kompanije.

Komentari

Vaš komentar