Foto: Framesira / Shutterstock.com

Dobre vesti za sve ljubitelje Galaxy S mobilnih telefona dolaze sa zvaničnog sajta kompanije Samsung – najnovija Galaxy S23 serija biće predstavljena 1. februara na tradicionalnom Samsungovom dogadjaju “Galaxy Unpacked 2023“.

Piše: Milan Srdić

U prethodnoj deceniji Galaxy S linija je svojim modernim dizajnom i jakim hardverom izgradila snažnu reputaciju i za mnoge korisnike postala prva asocijacija na Android uređaje. Ništa manje ne očekujemo ni u 2023. godini kada na tržište stupa nova Galaxy S23 serija.

Iako je prezentacija nove Samsungove flagship serije zakazana za nešto manje od mesec dana, već su procurele brojne naznake i glasine o promenama koje stižu.

Kako izgleda

U pogledu dizajna, ne očekuje se radikalno odstupanje u odnosu na prethodnu godinu. Tada su Galaxy S22 i S22 Plus modeli pretrpeli minimalne izmene, dok je jedino S22 Ultra dobio nešto drugačiji izgled i poprimio odlike Note serije (oštriji uglovi i S Pen olovka).

Ako je verovati procurelim slikama dizajna telefona i maskica za isti, najupečatljivija promena na Galaxy S23 seriji će biti drugačiji izgled kamera na poleđini telefona. Umesto izdignutog kućišta po kojoj je S serija bila prepoznatljiva godinama, možemo očekivati odvojene objektive kamere kao kod S22 Ultra modela.

Kada je reč o Galaxy S23 Ultra, najmoćnijem modelu ove serije, predviđa se veoma sličan dizajn kao S22 Ultra. Međutim, postoje spekulacije da Samsung upravo na ovom modelu namerava da prvi put uvede zakrivljen ekran na sve četiri strane.

Podsećamo da Samsung isporučuje telefone sa zaobljenim bočnim ivicama još od Galaxy S6 edge, dok bi ovo mogao biti prvi uređaj koji ima zakrivljenje sa svih strana.

Očekuju se manje više standardne boje, uz jedan neobičan izuzetak. Pored uobičajenih crnih, zelenih i svetlo roze S23 modela, Samsung navodno planira bež model koji će zameniti klasični beli. Zahvaljujući procurelim slikama nove Samsungove prenosive baterije, možemo naslutiti kako će ta bež boja izgledati.

Ispod haube

Samsung Galaxy S telefoni su skoro uvek prvi globalno dostupni uređaji koje pokreće najnoviji flagship procesor kompanije Qualcomm. Veliki su izgledi da će se taj trend nastaviti i ove godine, što znači da će S23 serija imati Snapdragon 8 druge generacije.

Samsung po pravilu koristi Snapdragon procesore u nekim delovima sveta, poput Severne Amerike i Indije, dok ostale zemlje moraju da se zadovolje modelima sa skromnijim Exynos procesorima koje proizvodi Samsung. Upravo bi to moglo da se promeni sa novom S23 serijom.

Sudeći po nezvaničnim informacijama koje kruže internetom, Samsung planira da zameni svoj in-house Exynos čipset sa kvalitetnijim Snapdragon-om i to na globalnom nivou, što će sigurno obradovati kupce iz Evrope.

Jedan izvor navodi da će S23 modeli ponuditi brži procesor za 36% i poboljšanje grafičkih performansi za čak 48%. Što se interne memorije tiče, vesti se razlikuju: neki navode da će svi modeli doći sa 256GB prostora, dok drugi izvori tvrde da će standardni S23 i dalje imati 128GB, ali da će Plus i Ultra modeli imati verzije od 256GB pa naviše.

Najbitnija stavka

Najveću pažnju izmamljuju glasine o navodnoj kameri od 200MP na S23 Ultra modelu, što bi mogao biti veliki skok i jedan od većih iskoraka u poslednjih pet godina na polju telefonskih kamera. Očekuju se i bolje performanse pri fotografisanju i snimanju po noćnim uslovima.

Čini se da je Samsung zbog ovih benefita napravio kompromis na prednjoj kameri, koja će na S23 Ultra modelu imati 12MP umesto prošlogodišnjih 40MP.

Na ostalim kamerama ne treba računati na značanije promene. Međutim, sa mašinskim učenjem i tehnikama softverske optimizacije koji su danas skoro jednako važni kao i kvalitet sočiva, treba očekivati osetna poboljšanja bez obzira na hardverske specifikacije.

Baterija

Najveće razočaranje kada su u pitanju glasine o Galaxy S23 seriji je to što nema naznaka da će baterija dobiti neko značajnije poboljšanje, iako je jedna od najvećih kritika na račun prethodne Galaxy generacije bila upravo slaba baterija. Teško je biti oduševljen sa najavljenih 3.900mAh za Galaxy S23 i 4700mAh za S23 Plus, što je povećanje od neprimetnih 200mAh za oba modela, dok S23 Ultra ostaje na 5000mAh.

Štedelo se i na brzini punjenja, standardni model će se navodno puniti na 25W baš kao i njegov prethodnik Galaxy S22. Galaxy S23 Plus i Ultra modeli će podržavati punjenje do 45W, što omogućuje napola punu bateriju za oko 30 minuta. Ipak, konkurenti nude mnogo brže punjenje snagom od 65W pa naviše.

***

BONUS VIDEO: Nikuda bez mobilnog telefona