Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Osetljivi lični podaci preko pola milijarde korisnika Fejsbuka procureli su juče na hakerski forum, što predstavlja potencijalni rizik za milione trgovaca kripto valutama i ljude koji sada mogu biti ranjivi na razne onlajn napade.

Pročitajte još:

Čini se da su informacije stare nekoliko godina, ali to je još jedan primer ogromne količine podataka koje su prikupili Fejsbuk i druge stranice na društvenim mrežama i dokaz da naše informacije na mrežama nisu sigurne.

O ovome je prvi izveštavao Biznis Insajder. Prema ovoj publikaciji u javnosti su se našle informacije iz 106 zemalja, uključujući brojeve telefona, Fejsbuk ID-ove, puna imena, lokacije, datume rođenja i adrese e-pošte.

Fejsbuk se godinama bori sa problemima sigurnosti podataka, a 2018. gigant društvenih medija onemogućio je funkciju koja je omogućavala korisnicima da se međusobno pretražuju putem telefonskih brojeva, nakon otkrića da je politička firma Kembridž Analitika pristupila informacijama oko 87 miliona korisnika bez njihovog znanja ili pristanka.

U decembru 2019. ukrajinski istraživač bezbednosti izvestio je da je na Internetu pronašao bazu podataka sa imenima, brojevima telefona i jedinstvenim korisničkim ID-evima više od 267 miliona korisnika Fejsbuka, gotovo svih američkih. Nejasno je da li je trenutna deponija podataka povezana sa ovom bazom podataka.

U izjavi dostavljenoj drugim publikacijama, Fejsbuk je rekao da je curenje podataka staro i da potiče od problema koji je otklonjen 2019. godine, prenosi Gardijan.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)