Pljušte novi otkazi u Netfliksu: Očekuje se dalji pad broja korisnika

IT 24. jun 202215:53 > 15:54
Podeli:
Foto: Vantage_DS/Shutterstock

Netfliks je najavio još jednu rundu otpuštanja zaposlenih kako bi se izborio sa usporenim rastom i sve agresivnijom konkurencijom.

Striming gigant je najavio otpuštanje još 300 zaposlenih – otprilike 4 odsto radne snage – uglavnom u SAD, nakon što je otpustio 150 ljudi u maju.

Odluka o novim otpuštanjima dolazi nakon što je kompanija u aprilu prijavila prvi gubitak korisnika u poslednjoj deceniji. Servis zbog toga testira nove i jeftinije pakete podržane oglasima i suzbija deljenje lozinki kako bi podstakao rast.

Pročitajte još

„Nastavljamo sa ulaganjima. Izvršili smo ova prilagođavanja kako bi troškovi bili u skladu sa usporenim rastom“, objasnili su nadležni u Netfliksu. „U svakom slučaju, nastavljamo zapošljavanje u drugim oblastima.“

Netfliks trenutno ima 220 miliona pretplatnika širom sveta i ostaje lider na tržištu striminga. Međutim, u poslednjih nekoliko godina se suočava sa oštrom konkurencijom rivalskih platformi kao što su Dizni+ i Amazon Prajm Video i drugi.

Kompanija je nedavno podigla cene paketa u SAD, Velikoj Britaniji i u još nekoliko visokorazvijenih zemlja, što je samo doprinelo daljem gubitku pretplatnika. Interne analize kompanije pokazuju da će do kraja jula izgubiti još dva miliona korisnika.

Ted Sarandos, zamenik izvršnog direktora kompanije, rekao je na konferenciji u Kanu da Netfliks pregovara sa mnogim kompanijama i istražuje nova partnerstva u oglašavanju kako bi se prilagodio tržištima osetljivim na cene.

„Reklame neće biti u svim paketima. Dodajemo oglasni sloj za ljude žele nižu cenu i reklame im ne predstavljaju problem“, rekao je Sarandos.

Nova otpuštanja su povezana i sa recesijom. Ekonomska stagnacija u SAD je posebno primetna u tehnološkom sektoru, gde su kompanije otpustile skoro 27.000 radnika samo ovog meseca - što je otprilike duplo više od broja zabeleženog tokom cele 2021. godine, prenosi Bi-Bi-Si.

Šef američke Centralne banke je rekao članovima Kongresa da napori da se stabilizuju cene podizanjem kamatnih stoba može dodatno usporiti privredu zemlje, ali da hoće doprineti normalizaciji cena.

On je u razgovoru sa medijima priznao da mogućnost dublje recesije svakako postoji.

***

BONUS VIDEO: Horor filmovi - Zašto volimo da se bojimo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar