Foto: Engdao Wichitpunya / Alamy / Alamy / Profimedia

Stigla je nova verzija USB konektora koja, prema tvrdnjama USB Promoter Grupe, udvostrujučuje propusni opseg postojećih USB4 kablova i donosi 16 puta brži prenos podataka od originalnog USB 3.0 standarda.

USB-C je odličan konektor. Toliko je omiljen da postaje obavezan među elektronikom koja se prodaje u EU, dok druge zemlje razmatraju slične pristupe. Čak i Ajfon, koji se već neko vreme odupire, navodno razmišlja o tome da ga ugradi.

Ipak, imenovanje različitih verzija USB-C je već previše konfuzno, a sledeći standard za popularni tip reverzibilnog konektora je još jedno zbunjujuće ime u nizu: USB4 verzija 2.0.

USB4 verzija 2.0 duplira propusni opseg u odnosu na USB4 iz 2019. godine (sa 40Gbps na 80Gbps). To čini zahvaljujući novoj arhitekturi koja, kako navodi USB Grupa, koristi „novodefinisane 80Gbps aktivne kablove“.

Pročitajte još

Sa brzinom od 80Gbps, ovaj priključak ima duplo veći propusni opseg od Intelovog „Tanderbolta“ (koji važi za najbrži) i drugih oblika USB-C kablova. USB 4 verzija 2.0 obećava i bolju brzinu prenosa kada koristite USB 3.2 — preko 20 Gbps — kao i poboljšanu podršku za DisplayPort i PCIe.

Prema USB Promoter Grupi, koju čine kompanije kao što su Intel, Epl, Majkrosoft, HP i druge, USB-C će dobiti ažuriranje kako bi ovakva brzina prenosa bila moguća.

Nova verzija, zajedno sa novim imenom, bi trebalo da debituje za developere u novembru i biće kompatibilna sa prethodnim USB4 kablovima.

***

BONUS VIDEO: Univerzalni punjač – tehnički jednostavno, pitanje je da li će proizvođači dozvoliti

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)