Nove glavobolje za Metu: Hoće li Evropljani ostati bez Fejsbuka i Instagrama?

IT 08. jul 202214:53 > 14:54
Podeli:
Foto: Shutterstock/viewimage

Evropljani uskoro mogu ostati bez Fejsbuka i Instagrama zbog odluke irskog regulatornog tela da obustavi prenos podataka evropskih korisnika u SAD, saznaje Politiko.

Irski organ za zaštitu podataka (DPC), koji ima veliki uticaj na poslovanje giganata iz Silicijumske doline u EU, počeo je u februaru da razmatra zakonitost takozvanih „standardnih ugovornih klauzula“ (SCC) koje koriste Fejsbuk, Gugl i drugi tehnološki giganti za legalan prenos korisničkih podataka iz EU u SAD.

Irsko regulatorno telo za zaštitu podataka je zatim preduzelo novi korak u presudi koja bi mogla da izazove glavobolje za Metu i da je primora da promeni način poslovanja. Makar u Evropi.

Pročitajte još

DPC je još 2020. godine izdao privremenu odredbu kojom se osporavaju Metini mehanizmi za prenos podataka evropskih korisnika u SAD. Odluka je doneta nakon istrage koja je otkrila da su podaci koji se nalaze na serverima američkih kompanija lako dostupni američkim obaveštajnim službama.

Slučaj je usredsređen na transatlantski pakt o prenosu podataka koji je poništio Sud pravde Evropske unije 2020. godine zbog zabrinutosti kada je u pitanju bezbednosti ličnih podataka nakon što se prenesu u SAD. EU i SAD su pokušale da postignu sporazum, ali su pregovori usporili, a razmena podataka je stavljena na čekanje. Odluka se ne odnosi samo na Metu, već i na brojne druge kompanije koje podatke evropskih korisnika čuvaju na serverima u SAD.

Odluka DPC-a mogla bi u potpunosti da blokira razmenu podataka između EU i SAD i time spreči poslovanje Fejsbuka i Instagrama u Evropi. Meta tvrdi da je poslovanje bez prenosa podataka praktično nemoguće, a evropski regulatori žele da nateraju kompaniju da svoje podatke čuva na serverima u Evropi.

Zanimljivo je da korisnici Vocapa, aplikacije koja je takođe u vlasništvu Mete, ne bi trebalo da osete ovu blokadu jer, kako objašnjava DPC, ovi podaci se obrađuju drugačije.

Istovremeno, DPC je ove nedelje nastavio istragu i obavestio druga evropska regulatorna tela o svojoj odluci. Evropski zvaničnici u Evropskom odboru za zaštitu podataka imaju mesec dana da potvrde ili odbiju odluku DPC.

Ukoliko potvrde, građani EU bi pre kraja leta mogli da ostanu bez Fejsbuka i Instagrama kakve ih poznaju, ali i bez brojnih drugih onlajn usluga.

Pregovarači EU i SAD do sada nisu uspeli da dogovore novi sporazum koji bi omogućio nastavak transfera podataka. Meta je još u februaru upozorila da neće biti u mogućnosti da pruža usluge u Evropi ukoliko se obustavi prenos. Kasnije je kompanija to demantovala i dodala da nema nameru da napusti Evropu, ali da mora da se pronađe odgovarajući model kako bi nastavili uspešno da posluju.

***

BONUS VIDEO: Fejsbuk, Instagram i Vocap: Pali i živci i akcije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar