Nema više laganja: Instagram će skeniranjem lica procenjivati starost korisnika

IT 26. jun 202215:10 > 29. jun 2022 17:27
Podeli:
Foto: Ink Drop / Shutterstock

Instagram ispituje nove metode kako bi potvrdio starost korisnika na mreži i naterao ih da se pridržavaju pravila platforme.

Aplikacija u vlasništvu Mete testira tri nova sistema za verifikaciju godina. Prvi podrazumeva video selfije sa softverom za analizu lica koji je u stanju da utvrdi godine korisnika, drugi način je slanje lične karte mreži kako bi potvrdila godine i na kraju, korisnici mogu zamoliti tri odrasla korisnika, koji već imaju verifikovane profile, da garantuju za njih.

Britanska kompanija „Yoti“ biće zadužena za verifikaciju snimaka i potvrđivanje godina, a snimak koji korisnik šalje za verifikaciju će biti obrisan sa servera kompanije nakon potvrde.

„Yoti“ tvrdi da su njihovi algoritmi specijalizovani samo za procenu uzrasta i da ne mogu identifikovati identitet ili zloupotrebiti podatke korisnika ni na koji način. Oni dodaju da je algoritam za potvrdu godina obučen fotografijama korisnika širom sveta koji su pristali da se njihovi podaci koriste za istraživanje.

Meta se nada da će nove metode verifikacije osigurati korisnicima Instagrama „iskustvo prilagođeno uzrastu“.

Pročitajte još

„Procena starosti korisnika je izazov za čitavu industriju. Želimo da radimo sa drugim kompanijama i sa vladama širom sveta kako bismo postavili jasne standarde za verifikaciju uzrasta na Instagramu. Mnogi korisnici, a posebno tinejdžeri, nemaju ličnu kartu koju bi koristili za verifikaciju. Zbog toga smo morali da istražimo nove načine za verifikaciju nečijeg uzrasta“, navodi se u saopštenju kompanije.

Iz Mete su dodali da kontinuirano razvijaju model veštačke inteligencije koji može otkriti da li su datumi rođenja na profilima istiniti. Softver skenira objave i prepoznaje događaje poput rođendana, kako bi uspeo da identifikuje starost korisnika. AI takođe pomaže kompaniji da zadrži tinejdžere podalje od usluga za odrasle kao što su Facebook Dating i Mentorship.

Neki od ovih bezbednosnih sistema takođe onemogućavaju nepoznatim i starijim osobama da kontaktiraju maloletne korisnike.

Korisnicima će takođe biti onemogućeno da menjaju trenutni uzrast na svom profilu ukoliko ne izaberu jedan od tri načina autentifikacije.

Testovi za potvrdu starosti za sada pokrivaju korisnike u SAD.

Instagram je prvi put uveo proveru starosti prilikom registracije 2019. godine. U 2021. godini su uveli obavezno navođenje datuma rođenja.

Iste godine, mreža je uvela nova ograničenja za tinejdžere kao što je podrazumevano postavljanje privatnih naloga za korisnike mlađe od 16 godina, blokiranje poruka od nepoznatih odraslih osoba i zaustavljanje oglašivača da prikazuju ciljane oglase na osnovu interesovanja i aktivnosti tinejdžera. Instagramov rival TikTok je prošle godine takođe uveo slična ograničenja za korisnike mlađe od 18 godina.

Vol Strit Žurnal je nedavno objavio da Instagram zna da platforma utiče na mentalno zdravlje mladih korisnika, ali da namerno ignoriše tu činjenicu. Nakon što se mreža suočila sa negativnim reakcijama i pritiskom javnosti, preduzeli su mnoge korake i uveli naprednije roditeljske kontrole. Instagramove nove metode verifikacije uzrasta su još jedan pokušaj zaštite tinejdžera od štetnog sadržaja.

***

BONUS VIDEO: Tri Instagram trika koja morate da znate

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar