IT digao glas: Vlast bi da nam uzme i 80 odsto prihoda

IT 15. okt. 202014:57 > 15:0130 komentara
Podeli:
Problemi u IT sektoru
Problemi u IT sektoru; Foto: Vincent Hazat / PhotoAlto / Profimedia

Nakon najave da će se krenuti sa naplatom poreza vezano za doznake iz inostranstva, koja prvenstveno pogađaju predstavnike IT sektora, ali i druga lica koja imaju status tzv. frilensera, došlo je do organizovanja inicijative "Ne uništavajte IT".

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Tim „Kreni-Promeni“ zajedno sa predstavnicima IT sektora pokrenuli su online peticiju, a najavljena je izrada uporedne analize, ali i formiranje tima za
pregovore.

U svom saopštenju javnosti oni kažu:

Pročitaj i:

„Reč je pre svega o grani koja je najperspektivnija i jedina beleži rast čak i u periodu pandemije. U pitanju je neviđena šansa za oporavak srpske ekonomije. Istovremeno, očigledno je da ne postoji sluh države i da se primenjuju zastareli propisi. U određenim slučajevima imaćemo situaciju da će pojedina lica morati da plate i do 80% nekog prihoda, što ljude gura ili da rade na crno ili da beže iz Srbije ili da osnivaju firme u IT poreskim rajevima. Mnoge države se trude da ovu oblast podstaknu olakšicama i subvencijama. U Srbiji se odnos svodi na čerupanje, podmetanje nogu i teranje IT poslova, dok se subvencije i novac građana Srbije prosleđuju kompanijama koje zapošljavaju jeftinu radnu snagu. Narodu se u eri interneta nudi svetla budućnost motanja kablova“, poručuju oni.

Na kraju zaključuju da je IT sektor šansa da „nezavisni i slobodni ljudi stvore dodatnu vrednost koja će pomoći ekonomskom oporavku zemlje, ali i stvoriti državu građana koji nisu teret, već motor jednog društva“.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar