Foto:Shutterstock

Tim škotskih istraživača veruje da su proizveli kako kažu "sveti gral", alternativu palminom ulju koje se nalazi u skoro polovini prehrambenih i kozmetičkih proizvoda u supermarketima.

Ogromna potražnja za palminim uljem dovela je do masovne seče šuma u oblastima oko ekvatora, u kojima raste drveće palmi iz čijih plodova se vadi ulje.

Eksperti za hranu na Univerzitetu kraljica Margaret u Edinburgu kažu da je njihov novi sastojak, koji je stoprocentno biljnog porekla, za 70 odsto bolji po životnu sredinu od palminog ulja. Ima 80 odsto manje zasićenih masti i za trećinu manje kalorija, zbog čega je prema tvrdnjama tvoraca – zdraviji.

Ne propustite

„To je sveti gral koji može da zameni palmino ulje i daje isti efekat u proizvodnji. Ima isti ukus i teksturu“, istakla je Katriona Lidl, jedna od glavnih istraživačica sa Univerziteta kraljica Margaret.

Dodaje da je proizvod prošao specijalno testiranje, prilikom kojeg je senzor trebalo da prepozna razliku između njega i tradicionalnog palminog ulja. Rezultat je da razlika nije uočena, prenosi N1.

Foto:Shutterstock/

Naučnici kažu da novi „PALM-ALT“ proizvod ima teksturu sličnu majonezu. U sebi ne sadrži proizvode od palme, niti kokosa, nema dodatih šećera, zaslađivača, konzervanasa, ni boja.

Pravi se od nusproizvoda dobijenog prilikom prerade lana, prirodnih vlakana i ulja uljane repice.

Pročitajte još

Palmino ulje je biljno ulje koje se najviše proizvodi u svetu i čini 40 odsto svih biljnih ulja. Izuzezno je popularno u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji jer je bez mirisa, ukusa i boje. Proizvodima daje glatku teksturu i deluje kao prirodni konzervans.

Zbog činjenice da je otporno na visoke temperature postalo je idealno za pripremu hrane, odnosno prženje. Stavlja se u sve, od čokolade do šampona, pica, pasti za zube i dezodoransa.

BONUS VIDEO: