Nasa X-57 Maxwell Foto:NASA Langley/Advanced Concepts / Zuma Press / Profimedia

Nasini naučnici su razvili novi tip baterije visokih performansi i tvrde da bi ona mogla da napaja električne avione.

NASA je u poslednje vreme napravila ogroman iskorak u razvoju čvrstih baterija, koje mogu da uskladište više energije i lakše su od standardnih litijum-jonskih baterija, navodi britanski „Independent„.

Foto: Shutterstock

Čvrste baterije se bolje prilagođavaju lošim uslovima, mnogo se teže pregrevaju, manje su zapaljive i sporije se prazne. Međutim, one sve do sada nisu mogle da oslobađaju energiju brzinom litijum-jonskih baterija, što ih je činilo neprikladnim za pokretanje velikih električnih uređaja, poput vozila, koji zahtevaju baterije koje su sposobne da oslobađaju energiju izuzetno brzo.

Nasini stručnjaci rešili su taj problem i povećali stopu oslobađanja energije za deset puta koristeći inovativne nove materijale koji tek treba da počnu da se primenjuju u baterijama.

Novi dizajn baterije takođe je omogućio stručnjacima da stvore čvrstu bateriju sposobnu da napaja objekte kapacitetom od 500 vat-sati po kilogramu mase – skoro duplo više od onih u električnim vozilima.

„Mogućnosti su neverovatne. Približili smo se novoj granici u razvoju baterija koje bi mogle da postignu mnogo više od litijum-jonskih. Ne samo da su lakše za 30 do 40 odsto, mogu da uskladišti dva do tri puta više energije“, kaže Roko Viđijano, glavni stručnjak u Nasinom Istraživačkom centru u Klivlendu.

Nova baterija je već izazvala ogromno interesovanje vlasti, industrije i stručne javnosti, a Nasini istraživači planiraju da uđu u partnerstvo sa nekoliko organizacija kako bi dalje razvili tehnologiju.

***

BONUS VIDEO: Pregrejana baterija na električnom autobusu napravila lančani požar

Komentari

Svi komentari (0)