kablovi za punjenje, električni automobili
Foto: Shutterstock

Tehnika hlađenja, koja je nastala na Univerzitetu Purdue uz finansiranje svemirske agencije NASA, mogla bi da bude lek za glavnu boljku električnih automobila – punjenje.

Kako tvrdi NASA, punjenje baterije električnog automobila za manje od pet minuta, uskoro će biti moguće. Američki Univerzitet Purdue, razvio je eksperimentalnu tehnologiju za buduće misije u svemiru, uz finansiranje svemirske agencije. Tehnologija je namenjena za hlađenje opreme u svemiru, ali bi mogla da se koristi i za hlađenje kabla tokom punjenja električnih vozila.

Na ovaj način, vreme punjenja bi bilo pet minuta ili čak i kraće. Danas, u najboljem slučaju, taj proces traje oko 40 minuta, i to do 80 posto kapaciteta baterije, a ponekad su čak potrebni i sati. Tehnologija hlađenja koju su razvili naučnici sa Univerziteta Purdue, mogla bi da poveća količinu električne energije iz punjača na oko 1.400 ampera. Poređenja radi, Teslin Supercharger postiže maksimalnih 180 ampera, dok standardni punjači obično ne mogu da dostignu više od 150 ampera.

Kabl za punjenje sa Univerziteta Purdue je čak tokom eksperimenata išao i do 2.400 ampera, što je dosta više od 1.400 ampera koji su potrebni da bi se vreme punjenja smanjilo na pet minuta. Kako prenosi Revija HAK, naučnici su uspeli da isporuče 4,6 puta više energije od najbržeg kabla današnjice, zahvaljujući novoj tehnologiji hlađenja koja može da ukloni do 24,22 kilovata topline.

Bonus video: Vozili smo najveću, najluksuzniju i najsnažniju Mazdu ikada

Komentari

Svi komentari (0)