Foto:Shutterstock

Američka svemirska agencija “NASA” otkrila je planetu veličine Zemlje, koja kruži oko male zvezde udaljene oko 100 svetlosnih godina od naše planete.

Planeta, nazvana “TOI 700e”, je najverovatnije stenovita i kruži oko zvezde (TOI 700) koja ima naseljivu zonu nazvanu “Zlatokosa”.

Kada se planeta nalazi u naseljivoj zoni, to znači da je na idealnoj udaljenosti od svoje zvezde, što omogućava povoljne uslove za nastanak vode na njenoj površini.

U ovom sistemu su otkrivene ukupno četiri planete nazvane TOI 700b, TOI 700c, TOI 700d, TOI 700e, od kojih su samo planete sa naznakama „b“ i „d“ u naseljivoj zoni. Otkriće četvrte planete „e“ objavljeno je u utorak na 241. sastanku Američkog astronomskog društva u Sijetlu, a studiju je odobrio naučni časopis  The Astrophysical Journal Letters.

Sistem TOI 700, u kom obitavaju ove egzoplanete, nalazi se u južnom sazvežđu nazvanom „Dorado“.

Planete ovog sistema kruže u orbiti tako da je samo jedna strana uvek okrenuta ka zvezdi, slično kao što je jedna strana Meseca uvek okrenuta ka Zemlji. To znači da su plimno zaključane.

“Ovo je samo jedan od nekoliko sistema sa naseljivim zonama za koje znamo” kaže Emili Gilber, naučnica u Nasinoj laboratoriji za mlazni pogon u Južnoj Kaliforniji.

Gilber, koja je predvodila ovo istraživanje, navodi da je novootkrivena planeta oko 5 odsto manja od Zemlje i da joj je potrebno 28 dana da zaokruži svoju zvezdu.

Uvid u TOI 700 sistem  je omogućio satelit „Transition Exoplanet Survery“ (TESS), koji prati promene delova na nebu nazvanih „sektori“, otprilike 27 dana u isto vreme.

„TESS je upravo završio svoju drugu godinu posmatranja neba“, kaže Alison Jangbold, astrofizičarka i predvodnica „TASS“ projekta.

„Radujemo se drugim uzbudljivim otkrićima skrivenim u riznici podataka ove misije“, dodaje ona.

(NASA, Si-En-En, Si-Bi-Si njuz)

***

BONUS VIDEO: Odmor u vasioni, hotel svemirske kategorije

 

 

 

Komentari

Svi komentari (2)