I usisivači mogu da nas prisluškuju

IT 26. nov. 202013:54
Podeli:
Robot usisivač
Foto: Oleksandr Grybanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Današnji pametni usisivači su odmakli od prvih modela. Povezuju se na internet, njima možete upravljati pomoću aplikacije sa svog telefona, skeniraju prostorije i tačno znaju šta, gde i kada da počiste.

Sva ta dodatna tehnologija čini ih i ranjivijim na kibernetičke napade, prenosi Zimo. Da su robotski usisavači problematični, pokazalo je istraživanje koje je sproveo profesor Nirupam Roj sa univerziteta Merilend.

Pročitajte još:

On je sa svojim kolegama prikupljao podatke iz laserskog navigacijskog sistema robotskih usisavača (to je onaj sistem koji im govori gde se nalaze u prostoriji i sprečava da se zalete u stvari).

Podatke je analizirao i pomoću nekoliko različitih tehnika uspeo da dođe do svojevrsnog snimka razgovora i televizijskog programa koji se odvijao u prostoriji u kojoj je usisavač radio.

U svom su istraživanju pokazali da bilo koji uređaj koji koristi Lidar (tehnologiju za navigaciju koja pomoću lasera meri različite udaljenosti oko uređaja koji je koristi i tako stvara preciznu 3D kartu sveta oko sebe), može biti hakovan i korišćen za prikupljanje audio snimaka, čak i ako nema mikrofon u sebi.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar