Ognjen Kurtić Foto: Promo

Domaća startup kompanija Finspot objavila je novi beli papir za drugi unapređeni digitalni token koji je odobrila Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije. Digitalnog token pod nazivom Finspot faktoring token v2 ili FIN2 je u prodaji, a u ponudi je 185.250 FIN2 tokena, nominalne vrednosti 1.000 dinara i ukupne vrednosti emisije od 185.250.000,00 dinara.

Kompanija Finspot je licencirana faktoring kuća koja na domaćem tržištu posluje od januara 2021. godine i u tom periodu pomogla je velikom broju mirko, malih i srednjih preduzeća da prevaziđu izazove likvidnosti pružajući mogućnost finansiranja nedospelih faktura u kratkom roku. Na ovaj način finansirano je 3.000 faktura, iz oblasti rada u trgovini, proizvodnji, transportu i uslugama, ukupnog iznosa većeg od 12 miliona evra.

Njihov token namenjen je fizičkim i pravnim licima koja traže investicione prilike da svoj kapital umnože. Ulaganjem u token, investitor stiče pravo na garantovani povrat a Finspot koristi njihov novac da širi svoje poslovanje i na taj način ostvaruje profit iz kojeg isplaćuje investitore.

“Kupovinom tokena i ulaganjem u investicioni proizvod zapravo se ulaže u deo postojećeg portfolija otkupljenih faktura kompanije i stiče se pravo na garantovani prinos određen indeksom u koji je uloženo. Finspot koristi novac od ulaganja u portfolio da nastavi sa finansiranjem novih faktura, omogućavajući preduzećima bolji pristup finansiranju”, izjavio je Ognjen Kurtić, tehnički direktora i koosnivač kompanije Finspot i objasnio da je novi token unapređen na osnovu komentara investitora koji su imali priliku da investiraju.

Cilj zakona o digitalnoj imovini koji je donet je da pomogne kompanijama u tome kako da na jednostavniji način finansiraju poslovanje. Marko Janković, predsednik Komisije za hartije od vrednosti je objasnio da digitalni tokeni predstavljaju vrstu digitalne imovine koja vlasniku donosi određeno pravo, poput prava na učešće u profitu ili pružanje određene vrste usluge. “Zadovoljstvo mi je da imamo priliku da licencirana kompanija u toj oblasti, Finspot ima mogućnost da po drugi put emituje digitalni token za koji smatram da će biti podjednako uspešan kao i prvi”, izjavio je Janković

Kao inovativno rešenje, Finspot je prepoznat, između ostalog i od Evropske banke za obnovu i razvoj, USAID-a, kao i od strane Francusko – Srpske privredne komore.

“Podrška postoji i ona je jako značajna, verujemo da ta priznanja znače za nas i da nam pokazuju da ustvari idemo ka dobrom putu da ostvarimo svoju misiju i pomognemo malim i srednjim preduzećima da reše problem likvidnosti”, zaključuje Kurtić

Svi zainteresovani za ulaganje u FIN2 token mogu da posete sajt, edukuju se o pravima i obavezama čitanjem novog belog papira, kao i da otvore nalog koji je pripremni korak za kupovinu FIN2 tokena.