Foto: Printscreen/Twitter/Elon Musk/@elonmusk/Tesla /@Tesla

Kompanija "Tesla" u vlasništvu Ilona Maska predstavila je protitip svog prvog humanoidnaog robota nazvanog "Optimus".

Robot je izašao na scenu i demonstrirao svoj opseg pokreta, mašući rukama i držući ih u vazduhu.

Iz Tesle kažu da je robot zasnovan na sličnom auto-pilot sistemu kakav već postoji u Teslinim automobilima, a tokom prezentacije je demonstrirano kako robot nosi kutiju, zaliva biljke i pomera metalne šipke u fabrici automobila.

Mask je na prezentaciji rekao da planira masovnu proizvodnju ovih robota, koji će koštati manje od Tesla automobila i koji mogu nezavisno da se kreću i obavljaju mnoge poslove.

Ovo je radikalna promena civilizacije kakvu poznajemo.

Ilon Mask

„Ovo znači budućnost izobilja“, objašnjava Mask. „Budućnost u kojoj nema siromaštva i gde ljudi mogu da imaju šta god požele u pogledu proizvoda i usluga.“

Tesla kaže da najnovija generacija robota radi na Teslinom kompjuterskom čipu, podržava Wi-Fi i 4G slično mobilnim telefonima, zajedno sa audio i naprednim opcijama za sajber-bezbednost.

Robota napaja baterija od 2,3 kilovat-časa, koja je mnogo manja od one koju koriste automobili.

Iz kompanije kažu da je robot dizajniran sa ciljem masovne proizvodnje i da bi mogao da se koristi za obavljanje mnogih poslova u fabrikama koje zapošljavaju hiljade proizvodnih ranika.

Investitori i analitičari su neposredno pre predstavljanja izrazili skepticizam da će Tesla uspeti da napravi robota, savetujući da se umesto toga fokusira na projekte bliske osnovnoj delatnosti kompanije – proizvodnji električnih automobila.

„Robot može da uradi mnogo više od onoga što smo pokzali“, rekao je Mask na događaju.

Ruke slične ljudskim su „biološki inspirisan dizajn“ za koje inženjeri kažu da će biti pogodne za dizanje predmeta različitih oblika i veličina, kao i precizno nošenje malih predmeta.

Iz Tesle kažu da će se robot naći u prodaji 2027. godine i koštaće manje od 20.000 dolara.

Mask se nada da će u budućnosti posao sa robotima vredeti više od posla sa automobilima.

BONUS VIDEO: Srpska robotika ima budućnost!

Komentari

Svi komentari (1)