Foto: Courtesy Manas Bhatia/Promo

Arhitekta i kompjuterski dizajner iz Nju Delija ima zanimljivu viziju budućnosti, ali ona nije samo plod njegove mašte.

Manas Batija je, koristeći veštačku inteligenciju (Ai) u nizu detaljnih slika, oživeo ideju stambenih nebodera prekrivenih drvećem, biljkama i algama koji deluju kao kule za prečišćavanje vazduha.

Foto: Courtesy Manas Bhatia/Promo

Batija je za svoj projekat nazvan „AI x Gradovi budućnosti“ koristio alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji. -Program zvani „Midjourney“ koji generiše slike zasnovane na pisanim uputstvima. Funkcioniše tako što se u njega unese skup fraza, a on zatim generiše slike zasnovane na tim frazama.

„Najbolja stvar kod korišćenja veštačke inteligencije je što ona vremenom uči i svaki put je sve bolja“, objašnjava on za „Si-En-En“.

Foto: Courtesy Manas Bhatia/Promo

Batija je u još jednom projektu nazvanom „Simbiotička arhitektura“ oslikao budućnost u kojoj se zgrade prave od živih materijala. On je naziva „utopijska budućnost u kojoj se stanovi formiraju unutar drveta veličine sekvoje“.

Pročitajte još

Kaže da je bio inspirisan „Hiperionom“, sekvojom koja se nalazi u Kaliforniji i visoka je 115 metara .

Arhitekta se oslanjao i na svoj svakodnevni rad u indijskoj arhitektonskoj firmi „Ant Studio“, čiji projekti uključuju rekonstrukciju zgrada sa novim fasadama koje podstiču prirodnu ventilaciju i smanjuju potrošnju energije.

Foto: Courtesy Manas Bhatia/Promo

„Ideja je da „koža“ zgrade bude organska i prirodna kako bi zgrada mogla da reguliše sopstvenu temperaturu tokom dana“, rekao je Batija i dodao „Ako stvorimo organski građevinski materijal, koji živi i raste, zgrada će se sama provetravati kroz prirodne procese“.

Odnedavna popularnost AI alata za obradu slika pokrenula je nova pitanja o kreativnosti, umetničkom integritetu i žustru raspravu o tome šta umetnost jeste.

Rasprava o tome je dodatno podgrejana nakon što je jedan Amerikanac osvojio prvo mesto na umetničkom takmičenju za delo koje je napravio AI prošlog meseca.

Batija, sa druge strane, smatra da umetnik može koristiti bilo koju vrstu alata za stvaranje svoje umetnosti i da svako može koristiti veštačku inteligenciju, ali da neće postići rezultate kao neko ko je zapravo kreativna osoba.

Foto: Courtesy Manas Bhatia/Promo

„Ovo ima ogroman potencijal“, dodaje.

***

BONUS VIDEO: Poslušajte razgovor čoveka i veštačke inteligencije posle kog ništa nije isto

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News