veštačka inteligencija
Foto: Vitaliy Sokol / Alamy / Alamy / Profimedia

Austrija se sprema za diplomatsku ofanzivu oko donošenja jedne posebne konvencije - njom bi se zabranilo korišćenje robota ubica koji bi na bojištima sami donosili odluke o metama napada.

Roboti i veštačka inteligencija već godinama ljudima uzimaju poslove, ali mnogi su u strahu kako će uskoro početi da odlučuju i o njihovim – životima, piše Dojče vele.

Vojske širom sveta već koriste različite oblike robota i veštačke inteligencije u ratovima i ta tehnologija se pokazala izuzetno uspešnom i ubojitom na bojnim poljima. Ali do sada, barem koliko je poznato, iza sveg tog naoružanja ipak su stajali ljudi koji su odlučivali o metama napada i davali instrukcije dronovima i drugim oblicima pametnog naoružanja.

Pročitajte još:

Međutim, u budućnosti bi to moglo da se promeni. Iza zatvorenih vrata vojnih objekata u SAD-u, Rusiji i Izraelu, upozoravaju stručnjaci, već se godinama razvijaju autonomni oružni sistemi. Na njihovu opasnost upozoravaju brojni naučnici koji su čak i pokrenuli potpisivanje peticije s ciljem zabrane robota ubica, a na isti problem je prošle nedelje upozorio i austrijski šef diplomatije Aleksander Šalenberg.

On je naglasio važnost postavljanja etičkih okvira oko upotrebe moderne tehnologije, odnosno načina na koji bi robote i veštačku inteligenciju trebalo koristiti na bojištima budućih ratova, kao i da se ne sme dopustiti da veštačka inteligencija odlučuje koga će napasti, tj. koga će ubiti. Odluku o životu ili smrti trebalo bi da donese osoba s potpunim moralno-etičkim razumevanjem, a ne algoritam s jedinicama i nulama, smatra Šalenberg.

Izuzetno je važno da se ta pravila donosu što pre i dok ne bude prekasno.

„Moramo da postavimo pravila pre nego što roboti ubice stignu na bojišta naše planete“, kazao je Šalenberg.

Kako bi podstakli međunarodnu zajednicu na ozbiljnije pristupanje toj temi, sledeće godine će organizovati konferenciju u Beču s ciljem pokretanja procesa nakon kog bi bila doneta međunarodna konvencija o upotrebi veštačke inteligencije na bojištima. U tome bi trebalo da učestvuju predstavnici država, naučnici, ali i civilne organizacije.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)