Greškom bacio hard disk sa bitkoinom u đubre i napravio najveću grešku u životu

IT 02. avg 202211:59 > 23:18
Podeli:
Foto: Envato

Džejms Hovels, Britanac koji je 2013. godine slučajno bacio hard disk sa bitkoinima vrednim oko 184 miliona dolara, sada je navodno obezbedio sredstva za iskopavanje deponije u Njuportu kako bi pronašao izgubljeni disk.

„Doveli smo stručnjaka za veštačku inteligenciju. Njihova tehnologija se lako može obučiti da traži hard disk“, rekao je Hovels za Bi-Bi-Si.

Hovels, koji je IT stručnjak, tvrdi da je počeo da rudari bitkoine 2009. godine kada su prvi put pojavili, a kupio ih je na hiljade kada je bitkoin procenjen na oko 130 dolara, prenosi britanski list „Independent“.

Bitkoini koji se nalaze na tom hard disku sada vrede skoro 150 miliona funti, kaže Hovels.

Pročitajte još

„Sredinom 2013. tokom čišćenja, hard disk hard disk je greškom izbačen i stavljen u kantu za smeće na mojoj lokalnoj deponiji, nakon čega je zakopan na licu mesta“, rekao je Hovels za Telegraf 2017. godine.

Hovels je uputio nekoliko molbi Gradskom veću Njuporta, uključujući ponudu da podeli novac, ako mu to pomogne u potrazi za pogonom u određenoj oblasti.

Međutim, lokalne vlasti su odbile da mu dozvole pretragu, navodeći kao razlog brigu za životnu sredinu. Osim toga, naveli su da će projekat koštati milione i da nema garancije da je disk još uvek ispravan ili da se može oporaviti.

„Veće je u više navrata reklo gospodinu Hovelsu da iskopavanje nije moguće i da bi samo iskopavanje imalo ogroman uticaj na životnu sredinu na okolno područje“, rekao je porparol gradskog veća Njuporta prošle godine. Hovels je sada rekao da će dati desetinu prihoda od oporavka hard diska kako bi grad pretvorio u centar za kriptovalute.

Veruje i da sada ima finansijska sredstva za efikasan i ekološki koristan način iskopavanja lokacije.

Navodno je sastavio tim od osam stručnjaka specijalizovanih za oblasti kao što su upravljanje otpadom, izvlačenje podataka, sortiranje pomoću veštačke inteligencije i iskopavanje deponija.

Zatražio je i savet stručnjaka koji je radio za kompaniju koja je povratila podatke iz crne kutije srušenog spejs šatla "Kolumbija", kako prenosi "Biznins Insajder".

Ne postoji garancija da je hard disk sa bitkoinima još na deponiji, a podaci na disku možda neće biti u stanju koje se može da se oporavi.

***

BONUS VIDEO: Sem Bankman - Kripto Robin Hud

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Vaš komentar