Foto: Shutterstock/Sergei Elagin

Vrhovni sud Brazila doneo je odluku da blokira Telegram u ovoj zemlji zbog toga što mreža, kako navode, dozvoljava širenje neistina i dezinformacija.

Sudija Vrhovnog suda Brazila Aleksandar de Morales u petak je naredio suspenziju aplikacije, rekavši da je ova mreža više puta odbijala da se pridržava sudskih naredbi i nije zamrzla naloge koji šire dezinformacije, uključujući predsednikov.

Pročitajte još

Trenutni predsednik Brazila Žair Bolsonaro i njegove pristalice se sve više oslanjaju na Telegram kao oblik masovne komunikacije.

Odluka sudije, koja će verovatno pokrenuti debatu o slobodi govora u politički polarizovanom Brazilu, predstavlja najnovije poglavlje u borbi sa Bolsonarom i njegovim saveznicima.

Telegram je izuzetno popularan u Brazilu, posebno među ljudima koji podržavaju trenutnog predsednika. Oni su odustali od Fejsbuka i I Tvitera jer ove mreže, kako kažu, ograničavaju slobodu govora i mišljenja.

Sud je, kako piše NYT, izdao naredbu da Gugl i Epl sklone aplikaciju Telegram iz svojih digitalnih prodavnica i ako to ne učine za pet dana, biće kažnjeni sa po 20.000 dolara.

Sudija Morales je već vodio seriju istraga protiv desničara Bolsonara i njegovih pristalica zbog širenja lažnih vesti. Ove istrage su razbesnele mnoge pristalice predsednika i pokrenule pitanja o legitimnosti sudskih odluka u toj zemlji.

Takođe, kako prenosi Tehnopolis, ljudi koji budu koristili Telegram u ovoj zemlji uz pomoć VPN usluga biće kažnjeni sa 20.000 dolara.

***

BONUS VIDEO: Pljačka u Brazilu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar