Foto:N1

Kovid-19 moguće je detektovati analizom glasa mnogo brže i pouzdanije nego na do sada poznate načine, uvereni su istraživači u četiri svetska univerziteta. Oni razvijaju aplikaciju za mobilne telefone, u nadi da će ona opravdati njhova očekivanja i da će efikasno prepoznati infeciju kovida analizom snimaka kašlja, disanja i govora, čak i kod onih koji nemaju nikakve simptome.

Autor: Nikola Radišić

Aplikacija koju razvijaju istraživači sa Univerziteta u Luksemburgu, među koijma je i Vladimir Despotović, već je dostupna na internetu, na adresi cdcva.list.lu.

„Imajući u vidu da je kovid-19 pre svega respratorna infekcija i da izaziva simptome poput suvog kašlja, nedostatka daha, gubitka vazduha, to su sve simptomi koji mogu biti prepoznati u govornom signalu i iskorišćeni kako bi se razlikovale osobe koje su zaražene kovid virusom od osoba koje su zdrave“, objašnjava istraživač Univerziteta u Luksemburgu Vladimir Despotović.

Kako aplikacija radi

U istraživanju se učestvuje tako što se ostave osnovni podaci i prate uputstva sa stranice.

„Prvi glasovni zadatak je snimanje vašeg kašlja. Ako ste zadovoljni vašim snimkom, možete preći na sledeći govoni zadatak, gde je potrebno da duboko uzdahnute i izdahnute tri puta u telefon“, kaže Despotović.

Pročitajte još:

Potrebno je snimiti kašalj, disanje, brojanje, izgovor slova „a“, kao kod lekara i jednu rečenicu na engleskom.

„Ja znam da kao ideja to možda deluje preambiciozno, ali verujte da su takvi simptomi relativno lako prepoznatljivi u glasovima ljudi“, kaže Despotović.

Istraživanje traje do aprila i veruju da će, ako se pokaže da su u pravu, to pomoći da se kovid detektuje brže, ali i bezbednije, jer nema nikakvog kontakta prilikom testiranja – samo vi i vaš telefon.

Iako vakcina protiv kovida počinje da stiže, istraživači podsećaju da virus, ipak, neće nestati. Kažu i da će rezultati ovog istraživanja, u slučaju da budu pozitivni, moći da se koriste i kod otkrivanja drugih respiratornih bolesti, posebno ako se opet pojavi neka nova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)