Tapušković: Munižaba potvrdio da je vratio vozilo

Emisije 29. apr. 202119:05 > 20:28
Podeli:
Branislav Tapušković, Među nama, Medju nama
Branislav Tapušković Foto: Nova S

Advokat Branislav Tapušković, branilac Gorana Papića, izjavio je danas u emisiji Među nama na televiziji Nova S da je uveren da će, zahvaljujući dokazima koji su do sada izvedeni, a u koje spadaju i iskazi sedam visokih policijskih inspektora, do kraja izgurati stvari koje se tiču, kako je rekao, neospornih činjenica oko vraćanja blindiranog vozila osobi ili osobama koje su to vozilo koristili bez ovlašćenja koje je bilo neophodno.

Na početku razgovora, Tapušković je rekao da je došao u emisiju jer je čuo reakciju Nebojše Stefanovića u odnosu na događaj koji se odigravao danas u sudnici.

„Mogu da kažem da je u saopštenju rekao da ga tužilac ništa nije pitao. Pa, nije ga tužilac ništa pitao jer je moj stav bio da ga tužilac ne ispituje, nego da ga prepusti meni, kao braniocu Papića, jer je to bio dokaz koji je predložila odbrana“, rekao je Tapušković. i dodao da Stefanovića ništa nije pitao, a što svedoci već nisu izjavili.

„On nije znao o četiri časna policajca koji su decidno izjavili, a postoje i papiri ne samo iskazi, o potvrdi o oduzetom vozilu koje je moralo da ide na skener, koje je moralo da pretrpi provere Interpola, koje nije smelo biti vraćeno najmanje pet, šest dana, a po mišljenju načelnika Drugog odeljenja PU Beograd. Po njegovom nalogu, u okviru koga su radila tri najsavesnija policajca koja sam do sad sreo, oni su napisali potvrdu o oduzimanju vozila, da ne sme da budu vraćanja, i to postoji u spisima“, naveo je Tapušković te dodao da mu je to predočio.

Branislav Tapušković, Među nama, Medju nama
Branislav Tapušković Foto: Nova S

Ta tri policajca napisali su, kaže advokat, službenu belešku, gde su kazali decidno da su je sačinili jer nisu hteli da budu dovedeni u situaciju zašto vraćaju vozilo koje je moralo biti oduzeto. Papićev branilac je rekao i da je Miljković bio zaustavljen, da nije imao saobraćajnu dozvolu, kao i da je imao ovlašćenje od nekog čoveka iz Mladenovca, koje je glasilo na Belivuka i njega, i to je vozilo koje je moralo da bude podvrgnuto skeneru.

„Vozilo je imalo oko 3.000 kubika, nije uopšte moglo da ponese teret koji je u tom momentu imao. Sve to, posle njegovog iskaza, sam insistirao na tome da stavim prigovor, i stavio sam, na taj iskaz Stefanovića, jer je po meni nelogično da ministar policije nema saznanje o kontroli blindiranih vozila, i o režimu koji je morao biti poštovan prilikom kontrole tih vozila, jer bi situacija bila drugačija, pa se tim blindiranim vozilima ne bi prevozilo toliko droge i oružja, koje eto, sada, posle toliko vremena, pronađeno“, rekao je Tapušković.

Kazao je i da Stefanović osporava odluku kolegijuma, koji je doneo stvari a koje se tiču kontrole vozila.

Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA

„On sve osporava. Postoji generalna odluka o blindiranim vozilima, i ovo vozilo po svim mogućim propisima i po onome šta su uradili savesni policajci, je moramo biti zadržano, i nije smelo biti vraćeno, po mišljenju glavnog inspektora, 20 dana. Inspektoru je naloženo da vrati vozilo, ali ne Papić, a tom inspektoru je naložio drugi inspektor, a ne Papić. Ko je naložio tom drugom inspektoru je nešto što ćemo morati da dokazujemo u toku daljeg postupka jer je to nešto što je ostalo neraščišćeno, ali nije Papić, sasvim sigurno“, navodi Tapušković.

Branilac Papića je rekao i da nikada nije davao izjavu u okviru kojih nije imao neoborive dokaze, i da nikada ništa nije izmišljao.

„Ja sam njemu od jednog do drugog, vezano za sedam inspektora, predočavao šta su izjavili njegovi potčinjeni, to su činjenice koje neoborivo pokazuju određene stvari koje su vezane za odgovornost moga branjenika, a on je sve što sam mu predočio, a što su njegovi potčinjeni izjavili, negirao, ali ono najvažnije što je rekao jeste ‘on podržava borbu državnih organa’. Pa i ja podržavam borbu državnih organa u odnosu na ono čime se bave ljude koji poseduju blindirana vozila. A šta on podržava, šta može da se podržava, kada se dogodilo ovo u okviru njegovog resora. Nekoliko svedoka je izjavilo da je sve, što se tiče blindiranih vozila, nešto što je odlučeno u vrhu MUP-a, a to su tri iskaza“, navodi Tapušović,

Na pitanje da li postoji način da ministar ne bude obavešten da je oduzeto blindirano vozilo, Tapušković je rekao da je Stefanović i na njegovo pitanje izjavio da i danas ne zna ništa o tim papirima i dokumentima.

„Predočavao sam mu iskaz onoga ko je naredio vraćanje vozila. On je bio od prvog momenta svestan da su oni bili osumnjičeni za ‘ubistvo na šinama’, da su povezani sa škaljarskim i kavačkim klanom. Taj Munižaba, inspektora koji je naložio vraćanje vozila, trebalo je da bude osumnjičen za ovo za šta je osumnjičen moj branjenik, ali nije moje da o tome odlučujem, neka rešavaju to ko je nadležan. Munižaba je ispitan i on je potvrdio da je naložio vraćanje vozila. On nije rekao po čijem je nalogu. On je rekao da je on to uradio upravo zato što je postojao stav vrhuške MUP-a da se to vraća, i da se to ne zadržava. Ne znam šta je trebalo da se uradi ako ovo vozilo ne bude zadržano“, kazao je Papićev advokat.

Kazao je i da je bilo korisno svedočanje, jer je utvrđeno da je vraćeno vozilo koje ne sme da bude vraćeno.

„Ja sam stavio na kraju primedbu jer ne mogu da verujem da ministar policije ne zna šta se radilo u vezi tih blindiranih vozila. Može da kaže šta hoće, nisam ja izmišljao činjenice koje proizlaze iz iskaza visokih policijskih inspektora. Ja nijednu stvar nisam predočio kao moje ubeđenje, već samo fakte koji prozilaze iz izjava policiji i inspektora u vezi vraćanja tog vozila tog kritičnog dana 15. aprila, u vreme kada je Stefanović bio ministar policije“, naveo je Tapušković.

Tapušović je rekao i da je on rekao da se bavio samo ideologijom praktično, samo strateškim pitanjima.

„Pitao sam ga, ‘zar nije strateško pitanje problem vezan za organizovani kriminal gde je vrlo važna tačka, između ostalog i to kako će se postupati sa blindiranim vozilima. Ja sam ubeđen da će se utvrditi da je to vraćeno na bazi odluke koje je doneta na kolegijumu u vrhu MUP-a, ali nije naredio Goran Papić“, zaključio je Tapušković.

Podsetimo, Kovačević i ministar odbrane Nebojša Stefanović saslušani su danas u okviru istrage koja se vodi protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića zbog trgovine uticajem. Stefanović je negirao navode da je znao za vraćanje blindiranog vozila.

Obojica su saslušana po zahtevu advokata Branislava Tapuškovića, koji zastupa uhapšenog Gorana Papića. Inače, Papić se sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, posredovao i naložio da se odmah vrati blindirano vozilo koje je od Marka Miljkovića privremeno oduzeto. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Stefanović je istakao da nema saznanja o tome ko je doneo naredbu o vraćanju blindiranog vozila Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Veljka Belivuka.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar