Okršaj Gajića i Manojlovića u studiju TV Nova S

Emisije 09. maj. 202110:22 > 12:37
Podeli:
Foto: Printscreen; Vladimir Gajić i Savo Manojlović

Tema predizbora u jutarnjem programu "Probudi se" dovela je do verbalnog sukoba između Vladimira Gajića, predsednika Pravnog saveta Narodne stranke, i Save Manojlovića, člana Skupštine slobodne Srbije. I dok je Gajić navodio da u NS to nije tema, da se sa predizborima ne slažu ni SSP, DS i Dveri, Manojlović je insistirao na predizborima i rekao da su oni test zrelosti opozicije. "Ne trebaju nam vaši saveti", rekao je Gajić. "Kad ih budem davao poslaću vam fakturu", odgovorio mu je Manojlović.

Već neko vreme u javnosti se predlaže da se pre izbora, koji će biti na proleće 2022, održe predizbori unutar opozicije, na kojima bi bili izabrani kandidati za predsednika države, gradonačelnika Beograda…

Manojlović je rekao da prema predlogu Skupštine slobodne Srbije stranke ne bi birale kandidate, već, na primer, 3.000 građana.

„Izuzetno je pogrešna situacija da se jedna stranka javlja kao organizator celokupnog procesa. Ako želite da objedinite celokupnu opoziciju i ne rasipate glasove, potrebno je da uđete u taj proces. Model u Mađarskoj je bio takav  da ste imali komisiju u kojoj su bili eksperti, a u koju su ušli i članovi stranaka. Ključna razlika i ono što Zelenović zalaže je da se kandiduje gradonačelnik. Nemoguće je kandidovati gradonačelnika, jer u našem pravnom sistemu gradonačelnik se ne bira direktno. Mi želimo da moć vratimo građanima i usisamo na taj način apstinente“, izjavio je Manojlović.

Vladimir Gajić je naveo da mu je interesantno kako to da se pred svake izbore postavi neka tema, oko koje sada opozicija treba da vodi unutrašnju raspravu i dođe u neku fazu nerazumevanja, političkog sukoba, umesto da budu skoncentrisani na ono što je jedino važno.

„Kao posledica uspešnog bojkota, došli smo u situaciju da se ponovo razgovara o izbornim uslovima, došli smo do toga da Evropski parlament u poslednjem izveštaju oštro kritikuje vlasti i došli smo do toga da su otpočeli pregovori uz posredovanje EP. Pitanje ovih unutrašnjih izbora u opoziciji uopšte ne postoji u relevantnoj opoziciji. Mogu da kažem u ime Narodne stranke da se to neće dogoditi“,  izjavio je Gajić.

Na navode Manojlovića da će možda promeniti stav, on je rekao da ga sigurno neće promeniti.

Manojlović je potom upitao da li je to odluka stranke, Gajić je naveo da jeste, a na novo pitanje koji organ je doneo, potpredsednik NS je rekao:

„Nemojte vi mene sada da propitujete. Ja sam autorizovan od juče sa sednice Predsedništva stranke da se to neće dogoditi. Možete da mi upadate u reč i da me propitujete. Ja nisam došao ovde vama da odgovaram“.

Gajić je ponovio da se predizbori neće dogoditi, da se sa njima ne slaže ni SSP, ni DS, ni Dveri.

„Za mene su to relevantne političke organizacije koje o tome mogu da se izjasne. Naša situacija nije što se tiče izbornog sistema ni približno slična kao u Mađarskoj. Tamo su potpuno drugačiji izborni uslovi. Mađarska je član EU i ona je u odnosu na Srbiju na daleko višem nivou kada je u pitanju demokratski razvoj. To je nešto što postoji u Americi, ali to su izbori koji se održavaju unutar jedne stranke, između registrovanog članstva. Ne učestvuju svi građani u tome“, rekao je on.

Gajić je dodao da građani na izborima mogu da podrže stranke, kao i da mogu da im se  priključe.

„To je način na koji mogu da utiču na stranke. Ako su stranke loše procenile, građani će im odgovoriti i dati svoje mišljenje na izborima. U ovoj situaciji kada imamo daleko veće probleme, kada treba da nađemo zajednički imenitelj oko pregovora u vezi sa poboljšanjem izbornih uslova u Srbiji i eventualnog izlaska opozicije na izbore, koji je potpuno upitan, mi sada dolazimo na kraj da razgovaramo o kandidatima, a nismo rešili osnovno pitanje“, istakao je on.

Manojlović je naveo da 50.000 mladih napušta ovu zemlju, te da se nalazimo u situaciji da nijedan glas od ljudi koji žele da se u ovu zemlju vrati sloboda i princip vladavine prava ne možemo da izgubimo.

„S druge strane imamo situaciju da trenutno opozicija, što na Tviteru, što u javnosti, verbalno meri čiji je veći rejting. Za to vreme, ako izađe sa tim sukobima, ja očigledno vidim poraz na tim izborima“, rekao je on.

Vladimir Gajić mu je na to rekao da njima ne trebaju njegovi saveti, a on mu odgovorio da mu ni ne daje savete.

„Nama vaši saveti nisu potrebni. Vi pokušavate da savetujete opoziciju“, rekao je u programu Gajić, na šta mu je Manojlović odgovorio:

„Ja kad vas budem savetovao, poslaću vam fakturu“.

Manojlović je naveo da nije tačno da predizbori postoje samo u Americi, da postoje već i u Hrvatskoj, a da u Mađarskoj situaicji nije ništa drugačija.

„Predizbori su svuda gde je demokratija. U formi postoje unutar stranaka. Nema demokratije sa jednom strankom, nema demokratije bez prethodnih izbora“, rekao je on i dodao da su predizbori vizija budućnosti.

Gajić je ponovio da je siguran da se predizbori neće desiti.

„Zamislite da se opozicija godinu dana pre izbora gloži između sebe oko tih stvari. To je naša stvar“, rekao je on.

Manojlović je potom dodao da je to stvar građana, a Gajić da je to stvar stranaka.

„Izvinite, ali baš me briga za bilo koju političku stranku“, naveo je Manojlović.

„To je vaš problem, vi nemojte onda da izađete na izbore. Nećete vi određivati političkim strankama koje će one odluke da donose. Nemojte da budete u zabludi. Morate da imate elementarno znanje o funkcionisanju političkog sistema u demokratskoj zemlji. Opozicija je vrednost demokratskog društva“, poručio mu je Gajić.

On je naveo da opozicije nema u parlamentu jer je bojkotovala izbore s razlogom, zbog čega su, kako je naveo, došli u situaciju da pregovaraju o boljim izbronim uslovima.

„Daleko smo, nismo ni na prvom kilometru od 100 kilometara. Prvi kilometar nije pređen“, istakao je Gajić.

„Mora malo brže da se trči“, poručio mu je Manojlović.

Potpredsednik NS je rekao da Zelenović ima ambiciju da izlazi na svake izbore, bez obzira na uslove.

„On je bio siguran da su izborni uslovi u Šapcu obezbeđeni. Umesto da je ostao u politici kao neporaženi gradonačelnik, koji je solidno vodio taj Šabac, on je sebi dozvolio da naruši jedinstvo opozicije i da dođe u situaciju da bude počišćen u Šapcu“, naveo je Gajić i dodao da neće da sarađuju ni o kakvim pitanjima sa strankama koje su izašle na izbore.

Manojlović je rekao da su predizbori test zrelosti za opoziciju i da je način da opozicija kanališe jedinstvo, te da su bitni građani.

„Non stop se priča o strankama. Stranke nisu bitne, one su samo kanal komunikacija između građana i javnih funkcija. One su bitne u demokratskom poretku, ali samo su bitne kao sredstvo“, naveo je on.

Gajić je rekao da je opozicionim strankama potrebna podrška, a ne saveti koji ih dovode u situaicju da se vode nepotrebene unutrašnje rasprave.

Na pitanje novinara Gajiću da li su tokom priče o predizborima na sednici NS bili jednoglasni, Manojlović mu je rekao da on nije član Predsedništva i upitao kako su razgovorali.

„Ja sam na svakoj sednici Predsedništva, ja sam predsednik Pravnog saveta“, naveo je Gajić.

„Možda kao posmatrač“, naveo je Manojlović.

„Nemojte vi meni da govorite šta radi NS. To je kod nas stvar o kojoj više neće da se razgovara“, rekao je Gajić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar