Na Vračaru se spremalo nešto loše, a inspekcija ignorisala

Emisije 19. jul. 202109:14 > 13:20
Podeli:
Foto: printscreen NOVA S

Nakon obrušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici, mnogo toga bi moglo da izađe na videlo. Najvažnije je da se utvrdi čija je krivica što su stanari zgrade iseljeni i u hotelu “Slavija” čekaju dalju sudbinu. Osim pitanja odgovornosti, postavlja se pitanje kako se zaštiti od rupa u zakonu, pukotina u dozvolama i nepoštovanju ugovora. Gosti emisije “Probudi se” koji su govorili o ovoj temi, bili su građevinski inženjer, Aleksandar Opsenica, arhitekta Đorđe Bobić i advokat Đorđe Kalanj.

Na pitanje ko je kriv za urušavanje zgrade u Vidovdanskoj, Opsenica je rekao da se to u ovom trenutku – ne zna.

Pročitajte još...

“Nemamo papire, nemamo dokumenta. Trebalo bi to istražiti. Moramo biti razumni i realni. Ovo je jedan neprijatan događaj i sticajem srećnih okolnosti nema mrtvih. Ako je nešto dobro, to je dobro. Ovo ostalo – proveriti procedure na osnovu kojih su se papiri dobili, uporediti, u odnosu na to, šta kaže zakon, proveriti na toj lokaciji šta je moglo, a šta se događa. U jednom momentu će sve doći na videlo”, naveo je on.

S druge strane, arhitekta Đorđe Bobić napominje da je događaj na Vračaru posledica ustaljenog običaja gradnje u Beogradu prethodnih godina.

“Tamo postoji nekakav projekat obezbeđenja temeljne jame. Izvođač radova, koji se do marta meseca prozivodio filmove za odrasle, sada se bavi izgradnjom stambenih objekata. Investitor to toleriše, jer mu to odgovara više nego da je uzeo neku ozbiljnu firmu. Vlast, institucije gradske, inspekcije, ne kontrolišu to i nemaju komunikaciju sa njima, jer je udruga vlasti i investitora dovela do situacije da svako može da čini šta mu je zgodno u svom interesu, zanemarujući tuđi. Ovo je najdrastičniji primer ugrožvanja tuđe imovine i života, stoga verujem da će tužilaštvo pronaći nekakave način da pronađe krivce i da ih kazni”, navodi on i dodaje da je to samo jedan događaj u nizu.

“Ništa se neće promeniti ukoliko vlast ne odluči da se tome suprostavi na odlučan način. Znači, da uvedu kontrolu kao što je bila nekada. Građevinski propisi su jasni. Zakon koji reguliše procedure je veoma jasan. Mi ne znamo šta je radio nadzorni organ. Ja imam informaciju da je stanarka te zgrade nedelju dana pre incidenta obavestila inspekciju da se nešto čudno dešava – nisu reagovali. Nadzorni organ nije reagovao. Bilo je potpuno jasno da se priprema nešto tužno i opasno. Tek kad se sve dogodilo, onda je gradska vlast došla, u liku zamenika gradonačelnika, na ivicu te ruševine i počela da obećava stanarima razne stvari. Pritom, nijednog trenutka nije rečeno ko je investitor”, kaže Bobić.

Advokat, Đorđe Kalanj navodi da je na stanarima zgrade u Vidovdanskoj ulici sada da putem putem suda nadoknade ono što su izgubili.

„To je dug i težak proces, postupak koji će trajati godinama, kako bi se cilj realizovao“, napominje on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar