Foto: Nova S

Mi nismo otkupili udeo Etihada u Er Srbiji. Vlada Srbije nije dala novac Etihadu, već je unela 100 miliona evra u Er Srbiju. A, Etihadu je pao udeo jer nije ispatio investiciju Srbije. Ako Etihad ne želi da uloži u oporavak Er Srbije, to znači da ga Er Srbija - ne zanima. To znači je sagledao svoju poziciju kroz sedam godina, da nema interesa da finansira tu kompaniju i da ostavlja svog partnera na cedilu. Ovako Vladimir Kovačević, član predsedništva Narodne stranke i Aleksandar Milošević, ekonomski novinar lista Danas, objašnjavaju u emisiji "Među nama" na NOVA S nedavnu dokapitalizaciju nacionalnog avio-prevoznika od strane države.

„Nema ni ekonomskog, ni političkog opravdanja da se ovakva transakcija odvija na račun poreskih obveznika Srbije i to nije prva takva uplata naše države ka Er Srbiji“, naveo je Vladimir Kovačević.

On je podsetio da je država Er Srbiji 2016. uplatila 42 miliona evra. Godinu potom 21 milion evra, a isti toliki iznos i u 2018. i 2019. godini.

Kovačević je podsetio na 23. decembar 2013. kada je kompanije imala kumulativno nepokrivenih gubitaka iznad visine kapitala od oko 14 milijardi dinara.

„Kada to analizirate, sada je to za jednu milijardu dinara više gubitaka“, navodi on. 

Dugo godina ta firma, ističe, ne radi na valjan način, a menadžment koji nam je predstavljen kao profesionalni nije uradio posao za koji je bio doveden.

„Ostaje pitanje zašto smo im dali udeo u kapitalu kada smo očekivali procvat naše avio- kompanije. Na kraju krajeva, ona je bila perjanica arapskih aražmana u Srbiji. Nakon toga smo imali i PKB i Beograd na vodi. Naravno da država neće da prihvati da ovaj aranžman nije bio u skladu sa očekivanjem i da će pokušati sve da uradi da ona ne ode u bankrot“ – naveo je Kovačević. 

Aleksandar Milošević je istakao da je država, kada je reč o Er Srbiji imala samo dva moguća rešenja: da zatvori kompaniju, ili da joj pomogne.

„Er Srbija svakako nije kriva za situaciju oko pandemija koronavirusa i gubitaka koji su zbog toga proizašli. Ali, Er Srbija je i pre ove krize bila u gubicima, koji su svake godine nadomeštani iz budžeta“, navodi Milošević.

On postavlja pitanje šta bismo uradili da smo na mestu države.

„Odgovor na to pitanje zavisi od toga šta želimo od Er Srbije –  da bude profitabilna i da posluje, ili želimo da nam to bude prestiž, ili da gledamo koliko doprinosi turizmu i koliko smo spremni da to platimo“, rekao je Milošević.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare