Foto: Air Serbia

Država je Er Srbiji, uplatila sto milona evra pomoći. Ovo je urađeno kroz dokapitalizaciju, što znači da Er Srbija od države dobija novac, a država od Er Srbije deo vlasništva.

Dokapitalizacija Er Srbije, kojim je država uvećala svoje vlasništvo, a umanjila vlaništvo Etihada u nacionalnoj avio-kompaniji, nikoga nije iznenadilo. Na to je ukazivala u Uredba usvojena u oktobru, i vraćanje kredita „iz sopstvenih sredstava kompanije“, koje se odigralo u septembru. Ni zvaničnici nisu krili da će pomoći oporavak ove kompanije, koja trpi posledice korona-krize, popot konkurenata u svetu.

Sporno je jedino što iznos koji je država utrošila na dokapitalizaciju – nije obelodanjen.

Kako Nova.rs saznaje, reč je iznosu od tačno 11.757.730.000 dinara, uplaćenog na ime emitovanja 11.757.730 akcija, vrednih po hiljadu dinara. To, računato u evrima po trenutnom srednjem kursu, iznosi 99,99 miliona evra.

Foto:Privatna arhiva

 

Država Srbija sada je vlasnik 81,97 odsto Er Srbije, a Etihadu je udeo pao na 18,03 odsto.

Dokapitalizacijom je osnovni kapital Er Srbije uvećan na 18,6 milijardi dinara, od kojih je novčani deo 17,995 milijardi dinara, a nenovčani 606,8 miliona dinara.

Dokapitalizacija je, kako je saopšteno iz Er Srbije, sprovedena na osnovu ugovora između Ministarstva privrede i Er Srbije, na zahtev nacionalnog avio-prevoznika.

Sve je obavljeno u skladu sa uredbom iz oktobra, kojom je predviđeno da preduzeća koja su u problemu zbog pandemije mogu da dobiju novac od države, ali će država zauzvrat dobiti udeo u njihovom vlasništvu.

Ta vrsta pomoći, kroz dokapitalizaciju, uredbom je namenjena i privatnim i državnim preduzećima, ali je u startu, kao što je Nova.rs već pisala, procenjeno da je doneta upravo zbog – Er Srbije.

Prema računici Fiskalnog saveta, država je za Er Srbiju namenila oko 200 miliona evra. Dakle, preostala je još – polovina.

Er Srbija je od 2015. svake godine pravila gubitke od oko 20 miliona evra.

Kako je naveo predsednik Fiskalnog saveta, Pavle Petrović, taj model treba „okrenuti“.

„Ali, to je posao za profesionalce. Oni treba da utvrde da li je moguće restrukturirati Er Srbiju da bude efikasna i profitabilna kompanija. Ili, ako nije profitablna, da se javno iznesu razlozi zašto treba da imamo kompaniju koja bi bila podržana od države“, rekao je Petrović gostujući, uoči dokapitalizacije, u Pregledu dana Newsmax adria na NOVA S.

Petrović ističe da nije opsednut Er Srbijom, kao što mu neki spočitavaju.

„Fiskalni savet je, unutar ocene budžeta, analizirao i poslovanje Er Srbije. To smo radili zato što će Er Srbija budžet koštati oko 200 miliona evra u 2020. i 2021. godini. A, i do tih 200 miliona evra uspeli smo da dođemo na osnovu analize sa raznih strana, što ponovo govori o netransparentnosti budžeta“, ukazao je Petrović.

Siniša Mali mu je, kako je istakao, prebacio da je rekao kako je država pomagala Er Srbiju od 2015. 2018, a da država nije dala ni dinara, jer to pravila ne dozvoljavaju.

„On je u pravu, država nije iz budžeta dala ni dinara, ni evra Er Srbiji. Ali suština je da je Er Srbija svoje gubitke nadoknađivala zadužujući se kod Etihad partnersa po veoma visokim kamatnim stopama, od 6,5 do sedam odsto,  što je duplo više nego na tržištu. To je, opet, samo po sebi indikacija da Er Srbija nije u dobrom stanju – kada  onaj ko daje kredit traži tako visoke kamatne stope“, objašnjava Petrović.

Na kraju, kaže, sada je neizvesno da li će od pomenutih 200 miliona evra koji se pripremaju za 2020. i 2021.  najveći deo otići da država isplati taj dug.

„Tačno je da od 2015. do 2018. država nije davala pare Er Srbiji. Ta kompanija se zaduživala, a sada će država 2020. i  2021. verovatno to da isplati. Neizvesno je da li će Etihad u tome da učestvuje“, rekao je Pavle Petrović uoči dokapitalizacije.

Sudeći po smanjivanju Etihadovog udela u vlasništvu, sa sigurnošću možemo da kažemo da – neće.

Šta kaže uredba

U uredbi koja reguliše dokapitalizaciju, navodi se da pomoć može da ide i do 250 miliona evra.

Međutim, iznosi mogu da budu veći ukoliko kompanija kojoj se pomaže dokaže da im je – potrebno više.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare