Foto:Vesna Lalić

Etihad Ervejz je na neodređeno vreme prekinuo letove između Abu Dabija i Beograda i čini se da će 2021. godine prekinuti partnerstvo s Er Srbijom, što ukazuje da se bliži kraj i njegovom udelu u vlasništvu nad srpskom aviokompanijom, piše Klix.ba.

Etihad je obnovio usluge avioprevoza između Abu Dhabija i Beograda u julu ove godine, ali ih je 14. oktobra suspendovao na šest sedmica. Kasnije je odložio letove na ovoj relaciji do januara 2021. godine, ali ih je sada u potpunosti obustavio, javlja Ex-Yu Aviation.

Avioprevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata u partnerstvu je s Er Srbijom od 2013. godine. Obe kompanije su održavale dobru saradnju sve do pandemije koronavirusa, uz 12 sedmičnih letova između Beograda i Abu Dabija poslednjih godina. Etihad  Ervejz je u 2019. obavio 462 jednosmerna leta između Abu Dhabija i Beograda.

Ipak, Vlada Srbije nagovestila je da Etihad Ervejz može izaći iz svog dela vlasništva nad kompanijom Er Srbija. Zato je Srbija u junu ove godine započela razgovore s emiratskim nacionalnim prevoznikom o njegovoj budućoj ulozi u aviokompaniji. Srpska vlada je nagovestila da će zatražiti da Etihad Ervejz pokrije deo gubitaka nastalih usled pandemije.

„Što se tiče  Er Srbije, ne samo da će nastaviti da posluje, već ćemo imati i dovoljno snage i znanja ako moramo dokapitalizovati kompaniju i preuzeti veći vlasnički udeo. To uopšte nije problem. Er Srbija će biti uspešna aviokompanija i ponos Srbije svuda u svetu“, izjavio je juče  predsjednik  Srbije Aleksandar Vučić.

Vlada Srbije ima 51 odsto udela u  Er Srbiji, dok Etihad  Ervejz drži 49  odsto vlasništva.

Podsetimo, da je u oktobru srpska vlada usvojila uredbu koja joj omogućava dokapitalizaciju Er Srbije. Dokapitalizacijom država može povećati svoj udeo u kompaniji, a koju kasnije može prodati. Vučić je tokom leta nagovestio da bi, ukoliko Etihad u potpunosti ili delimično napusti aviokompaniju, mogao doći još jedan strateški partner.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare