Kavčić o besplatnim udžbenicima: Moj interes nije novac

Emisije 25. jan. 202109:17 > 11:47
Podeli:
Foto: print screen

Profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić govorio je u jutarnjem programu "Pobudi se" o tome zbog čega je odlučio da svoj novac investira u besplatne udžbenike i odgovarao na optužbe koje na račun fondacije "Alek Kavičić" poslednjih dana stižu od izdavača.

Na pitanje zbog čega je obezbedio besplatne udžbenike za učenike osnovih škola u Srbiji, šta je njegov interes, Kavčić je objasnio da je to unapređenje obrazovanja u Srbiji.

„Ja sam čovek koji je profesionalno ostvaren, imam karijeru u obrazovanju, naučnik sam i sada imam već 52 godine i podvlačim crtu. Rešio sam da nešto uradim za svoju zemlju“, kaže on.

Povezane vesti:

Objašnjava da je već u Americi radio na promociji obrazovanja, da je već pomagao Matematičkoj gimnaziji, ali da je sada želeo da uradi nešto što će pomoći većem broju učenika.

„Ovde svi misle da je svaki interes materijalan. U fondaciju je ušao moj lični novac, ne novac poreskih obveznika, ne novac dražve. Samim tim što je ušao u fondaciju više nije moj, on više ne može da se vrati osnivaču, kao u firmi. Zato smo ovu inicijativu i uradili preko fondacije, da bi bilo jasno kako ne želimo nikakvu materijalnu dobit“, rekao je profesor i naglasio:

„Moj interes je da pružimo svakom detetu jednaku šansu, bar na početku života, krijere, obrazovanja, da svi imaju istu startnu poziciju u smislu da je svima obrazovanje dostupno i besplatno. Onaj ko će više da postigne, postići će radom, a ne zato što je imao roditelje koji su imućni. To je cilj.“

Do sada je preuzeto oko 70.000 udžbenika, od čega najviše u Srbiji, Švedskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

„Država Švedska plaća nastavu za sve manjine pa i srpskoj, a toj deci su potrebni udžbenici. Tamo će naša deca učiti iz naših udžbenika“, reko je on.

Objasnio je autorska prava nisu ekstrateritorijalna, ali da na sajtu postoje dve vrste udžbenika.

„Jedni su oni koje je fondacija sama finansirala i platila autorima za to da oni budu na internetu. Oni mogu da se preuzimaju svuda i štampaju.“

Druga vrsta je Zavoda za udžbenike.

„Tu je fondacija otkupila tiraž sa namerom da daruje učenicima i tu važe ugovri između Zavoda i autora“, objasnio je Kavčić.

Dodao je da je Zavod za udžbenike zatim dao i dozvolu da ti udžbenici budu na internetu.

„Oni ne mogu da se umnožavaju, ali može neko na svom kućnom štampaču da odštampa jedan primerak za svoju upotrebu“, objasnio je.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar