Stefan Nemanja; Foto: Printscreen Nova S

Reč jutra emisije "Probudi se" na TV Nova S imali su novinar Radovan Seratlić i arhitekta Slobodan Maldini, čiji je rad bio kandidat na konkursu za spomenik Stefanu Nemanji.

„Spomenik Stefanu Nemanji su od početka pratile kontroverze. Prva lokacija je bila ispred Generalštaba, tada sam ja ukazivao da je to neprimerena lokacija i na neki način su poslušali reč struke i premestili na Savski trg. Bio je pokušaj da bez konkursa naprave spomenik, iza toga je napravljen pozvani konkurs na koji su pozvani Rus, Kinez, Slovenac, Italijan, ali ne i Srbin. Ali konkurs je bio otvorenog karaktera i ja sam odlučio da učestvujem. Uslovi su bili neverovatno definisani, definisana je poza Stefana Nemanje, desna ruka je držala krst, leva knjigu, trebalo je da bude odeven u određenu odeždu, da nosi krunu… Ja sam to prenebregao i napravio idejno rešenje spomenika koje je prilagođeno savremenom trenutku i savremenoj umetnosti“, istakao je Slobodan Maldini.

Idejno rešenje Slobodana Maldinija; Foto: Printscreen Nova S

Pročitajte još:

U međuvremenu se spomenik Stefanu Nemanji promenio i značajno porastao,  a čini se i poskupeo – podaci o ceni spomenika Stefanu Nemanji označeni su oznakom poverljivo do 2023. godine. U svakom slučaju, džinovski Stefan Nemanja “sleteo” je na Savski trg i ispratili smo svaki detalj, od najvećeg jajeta na Balkanu, do glave s kojom je prvi pozirao Goran Vesić. 

Međutim, šta je s ostalim radovima koji su pristigli na taj konkurs? Zašto njih nismo imali priliku da vidimo?

Pored projekta Slobodana Maldinija, Seratlić je u „Probudi se“ predstavio i druge radove koji su se našli u najužem izboru za spomenik Stefanu Nemanji – ovo su neki od njih.

Stefan Nemanja
Stefan Nemanja; Foto: Printscreen Nova S

*

Stefan Nemanja; Foto: Printscreen Nova S

*

Stefan Nemanja; Foto: Printscreen Nova S

*

Sve radove koji su se našli u najužem izboru pogledajte u emisiji „Probudi se“.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare