Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kako je moguće da u dva zvanična dokumenta Telekoma stoji informacija da je osnovna ideja da uništi medije, rekao je Igor Božić, izvršni producent TV N1, u jutarnjem programu "Probudi se". On je naveo da to treba da objasni Telekom, a zatim na tu temu treba da čujemo i predsednika države Aleksandra Vučića. Slobodan Georgiev, urednik Njuzmaks Adrije, izjavio je da ne postoji odluka koja može da bude doneta van Vučićevog kabineta, te da sve zavisi od nivoa pritiska da li će odluka da bude promenjena.

Prošle nedelje TV N1 otkrila je detalje sporazuma o saradnji Telekoma i Telenora, a u više dokumenata do kojih su došli navodi se da je njihov cilj između ostalog stavljanje tačke na poslovanje United medie i SBB.

„Čini mi se da se stvorila jedna velika magla. Svi sada pričaju o tome kako oni sarađuju (Telekom i Telenor), da li je to borba dva biznisa, odnosno dve kompanije protiv jedne… Svi zaboravljaju jednu stvar – u tom dokumentu koji smo mi otkrili stoji činjenica da je direktor Telekoma predstavljao svojim članovima Izvršnog odbora da je osnovna ideja uništiti medije. To nije mogao sam. On je to mogao ako jedino to dogovorio sa vlastima. Pretpostavljamo. Pitaćemo vlasti. Kako je moguće da u dva zvanična doktmenta Telekoma stoji takva informacija? U kojoj mi to zemlji živimo? Da li je moguće da jedna kompanija ima nameru da uništi medije? U kom veku živimo“, upitao je Božić.

On je naveo da možemo da razgovaramo biznisu, da li je legitimno ili nije, ali i stiče da je to pre svega političko pitanje, odnosno pitanje medija u ovoj zemlji.

„Da li Telekom hoće da upravlja medijima, kao što upravlja do sada? Da li hoćemo takvu zemlju? Da li hoćemo da imamo medije“, rekao je Božić.

On je naveo da direktor Telekoma Vladimir Lučić treba prvo da objasni zašto hoće da uništi medije.

„Njega niko nije pitao zbog čega hoće da uništi medije. O svemu ostalom posle možemo da razgovaramo. Zašto je to uradio? Da li mu je neko rekao? ili je to samo njegova ideja“, naveo je Božić.

Foto: Pritscreen; Igor Božić i Slobodan Georgiev

Georgiev je rekao da su pozvali protekle nedelje Lučića da bude gost u njihovom programu, te da je kratko rekao da će on ceo slučaj komentarisati kada se izjasne nadležne institucije.

„Čini mi se da nije govorio istinu, pošto je otišao na svoju Prvu televiziju, to je prva Telekomova telvizija koju su kupili pre dve godine, kada su krenuli u tu svoju kampanju osveživanja, orošavanja Telekoma da objašnjava šta je. Čak i da je biznis šema može da objasni kako to da uloži 500 miliona evra u optiku, a onda je prodaje za 17,5 miliona u 15 godina i to u nekom tajnom postupku“, naveo je Georgiev.

On je naveo da misli da je bilo važno napisati u tom dokumentu da je cilj da se stavi tačka na poslovanje UM u Srbiji.

„To je neobičan biznis potez, zaista to do sada nisam video. Na njima je da to objasne svima, ne samo ovde, već i u svetu zašto to rade. Sa druge strane, kupio je novine, napravio televizije, čuda je napravio i kupio za ove dve i po godine. Ništa nisu napravili. Niti to ko gleda, niti to koga zanima“, izjavio je Georgiev.

On je rekao da Telekom kao državna firma nema pravo da bude vlasnik medija, ali da oni to rade preko sistema povezanih firmi, a pričaju da nemaju veze sa tim.

Božić je naveo da je na 388. sednici koja se održana onlajn, nekoliko puta Lučić rekao da je to dogovor između predsednika Vučića i predsednika Orbana.

„O čemu se tu radi? Dva predsednika dogovaraju, a on izvršava nešto da treba da se unište medije u Srbiji. Mi moramo da dobijemo te odgovore. Prvo Telekom da odgovori, a onda da čujemo šta kaže predsednik“, rekao je Božić.

On je naveo da je na Komisiji za zaštitu konkurencije izazov da li će ovako nešto da dozvoli.

„I da budu isto odgovorni ti ljudi koji sede u Komisiji zašto odobravaju ugovor kojim neko hoće da uništi medije. Neka traže obrazloženje od Telekoma koje je dao direktor Telekoma svom Izvršnom odboru za usvajanje.  Verovatno je njima predstavljen ugovor u kjome ove brljotine nema. Neverovatno je da je to napisano na dva papira u zvaničnoj firmi“, rekao je Božić.

Georgiev je rekao da ne postoji odluka koja će biti doneta van Vučićevog kabineta.

„Na žalost je tako. Sad samo zavisi od nivoa pristika, kome on bude izložen, da li će promeniti tu odluku. Oni su se mnogo uznemirili zbog ovoga što je objavljeno prošle nedelje, nisu to očekivali. Tu ima mnogo posla za različite agencije, ne samo za Komisiju za zaštitu konkurencije. Može i državni revizor, koji je inače pokušavao da kontroliše rad Telekoma prethodnih godina, da vidimo kako oni upravljaju tom firmom i na šta se troši novac Telekoma. Pored ovoga što hoće da unište dve TV stanice, koji pokušavaju da rade profesionalno u ovakvim nemogućim okolnostima u Srbiji, oni na drugi način troše i naš novac. Oni su prošle godine opet pozjamili 200 miliona evra u septembru, kada nisu imali para da funkcionišu. To će vratiti građani“, naveo je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare