Foto: print screen

Nakon što je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za novog patrijarha, o tome kakvi su izazovi pred njim i kakva je budućnost crkve, u jutarnjem programu “Probudi se” govorio je verski analitičar Draško Đenović.

Odmah nakon što je izabran za patrijarha, Porfirije je obišao grob prethodnog patrijarha Irineja. Đenović kaže da to nije deo uobičajene prakse.

“Međutim, nije bilo ni uobičajeno da se izbor vrši na 3, 4 minuta od groba samog patrijarha. Veruje da, na ovaj način, novoizabrani patrijarh Porfirije nije planirao da iskaže samo poštovanje prema prethodnom patrijarhu Irineju, već i da pokaže da će nastaviti tim putem – putem Svetog Save, kako se to obično kaže, i da će crkva nastaviti kontinuitet”, objašnjava Đenović.

Povezane vesti:

Analitičar smatra da, bez obzira što Đenović ima samo 60 godina, on sigurno neće napraviti neke drastične promene u crkvi u odnosu na svoje prethodnike.

“On će poštovati tradiciju i sve promene uvoditi postepeno, približavajući crkvu narodu i ujedno je odvući u 21. vek”, kaže.

Smatra da će sigurno biti drugačiji od prethodnika.

“Kada je juče izabran za patrijarha, prijatelj iz hrvatske mi je rekao: ‘Pa rekao sam vam da nam ga ne uzimate’. Što će pokazati da je on bio jako dobro primljen od ostalih crkava i verskih zajednica u Hrvatskoj, gde su Srbi manjina ”, kaže Đenović.

Dodaje da otvorenost Profirija proističe iz toga što je “iskusio i rad crkve tamo gde ona nije većina”.

Smatra da to što se sastajao sa premijerkom Brnabić nije “neka specijalnost” jer se sa njom sastajao i biviši patrijarh, osim što su Porfirije i premijerka bliži po godinama.

Kaže da je patrijarh izabran neočekivano “ekspresno”, što može da ukazuje na dve stvari:

“Prava može da bude da je sam Sabor bio jako dobro organizovan i da se otprilike znalo ko će za koga da glasa. A druga star je, opet se postavlja pitanje, da su određeni episkopi iskusili pritisak države, zbog čega su pojedini glasvi govorili da glasanje ne treba da se održava u porti hrama koji je pokrivena kamarama”, objašnjava.

Kaže da su sva tri kandidata, koji su bili izabrani u prvom krugu, bili državni kandidati.

Povezane vesti:

“Profirije je bio i vojni vladika, bio je u jednom trenutku član, a kasnije i predsednik Radio difuzne agencije, tako da je bio uvek blizak vlasti, jer je imo državne funkcije koje nisu toliko karakteristične za obične episkope”.

Na pitanje da li i on smatra da je ovim izborom potvrđeno da je uspelo lobiranje predsednika Srbije za Porfirija, kaže da „niko ne vodi u pitanje da je lobiranje države dalo pun rezultat“.

Kaže da je sve bilo dobro pripremljen i da se “država obezbedila” time što su sva tri kandidata bila bliska vlasti.

“Apostolski žreb je u potpunosti bio ispoštovan. Izvučena je jedna od tri koverte, ali je verovatno za vlast svaka opcija bila prihvatljiva”, smatra.

Kaže da to što je Porfirije blizak vlasti ne znači da to mora da bude minus za budućeg patrijarha i da neće raditi u interesu crkve.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram