Foto:Nova S

Vest da je episkop kruševački David zaražen služio opelo na sahrani patrijarha Irineja, otvorila je brojna pitanja. Treba li ovaj sveštenik krivično da odgovara, ali i kako pristupiti svim drugim prestupnicima, budući da na sahrani nisu ispoštovane brojne epidemiološke mere? Za sada od sveštenstva kaznu nije platio niko, a dobro je poznato da SPC državi Srbiji ne plaća čak ni porez. Pogledajte prilog novinara Marka Novičića u emisiji "Među nama".

Da li za Srpsku pravoslavnu crkvu važi samo božiji zakon? Čini se da njeni predstavnici imaju blagoslov države da onaj zemaljski zakon krše bez da budu kažnjeni.

Prema mišljenju urednika Novog magazina Mijata Lakićevića, crkvene finansije su kao neki tamni vilajet.

„Znači, niko ne zna šta se tu dešava, nema nikakve kontrole, ne zna se ni šta je ušlo ni šta je izašlo. Kao da je to neka tajna organizacija u koju se ne sme ući, a znate koje su tajne organizacije, jel tako. I sad drugo je tu pitanje, ako se ne zna, znači da se nešto krije. Ako se krije, šta se krije i zašto? Jel’ vi uopšte možete da zamislite da državna revizorska institucija uđe u crkvu da pročešlja finansije?“, upitao je Lakićević.

Poslednji primer je sahrana patrijarha Irinija, na kojoj su prekršene brojne epidemiološke mere, pre svega u pogledu nošenja maski u zatvorenom i zabrane okupljanja više od petoro ljudi, što otvara pitanje prekršajne odgovornosti crkve kao organizacije, ali i pojedinaca koji se mera nisu pridržavali. Posebno je odjeknula vest da je episkop kruševački David zaražen služio opelo.

„To je onda pitanje i krivične odgovornosti za krivično delo prenošenje zarazne bolesti i nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije, a imamo i građansku odgovorost koja može da prouzrokuje naknadu štete nekome ko se eventualno razboleo“, kaže advokat YUCOM-a Milena Vasić.

Milena Vasić Foto:Nova S

To, napominje ona, šalje poruku da je SPC prosto „jedna organizacija koja je jednakija od ostalih u ovom društvu i za koje propisi ne važe“

Gotovo isti epilog je i u slučaju sahrane mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori, nakon koje nije napisana nijedna kazna, iako su mere kriznog štaba grubo kršene.

„Mi smo pokušali da dobijemo odgovor od nadležne inspekcije zašto je njihova reakcija izostala, međutim, ostali smo bez objašnjenja, prosto rijeku građana koja je ispraćala mitropolita niko nije mogao da kontroliše, niti je zbog osjetljivosti trenutka to iko i planirao“, rekla je Ana Šuković, novinarka Televizije Nova M.

Ana Šuković Foto:Nova S

Tek se, kako kaže, nakon nekoliko dana tihovanja probudilo tužilaštvo, pa su zbog sedmodnevnog pomena mitropolitu sa prisustvom velikog broja građana sveštenici saslušani, ali je takođe utvrđeno da nije bilo elemenata krivičnog djela.

Naravno, tu je i dobro staro pitanje poreza, koji crkva ne plaća, iako takva praksa postoji u većini razvijenih zemalja, podseća Lakićević, i dodaje da se SPC poslednjih godina jako mnogo bavi građevinskim poslovima, što je ogroman biznis na koji bi porez morao da bude plaćen. Bez obzira na to, Vlada Srbije odlučila je da crkvi ponovo pomogne, i to sa dva miliona evra.

Prema mišljenju Lakićevića, to su se skupila dva lobija koji međusobno dele narodne pare.

Mijat Lakićević Foto:Nova S

„To je ono ruka ruku mije. To je to, gavran gavranu oči ne vadi“, napominje urednik Novog magazina i dodaje da je patrijarh umro u državnoj bolnici.

„Svi građani plaćaju porez da bi se gradile bolnice, sad imate hiljade njih koji koriste ono što drugi plaćaju, pritom siromašni plaćaju kroz poreze, a vrlo bogato sveštenstvo ne plaća“, ukazao je on.

Treba podsetiti i da crkva zvanično nema cenovnik za religijske usluge koje pruža vernicima.

Ceo prilog novinara Marka Novičića možete pogledati ovde:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)