Bojana Novaković poslala Rio Tintu poruku na engleskom

Emisije 12. jan. 202108:34 > 12:25
Podeli:

O tome zbog čega je otvaranje rudnika litijuma Rio Tinto u dolini Jadra u Srbiji protivzakonito, zašto bi to moglo da bude pogubno po zdravlje građana i životnu sredinu u jutarnjem programu "Probudi se" govorili su advokat Sreten Đorđević i holivudska glumica Bojana Novaković. Novaković je tom prilikom na engleskom jeziku Rio Tintu poručila da u Srbiju mogu da dođu i popiju rakiju, pojedu burek i kajmak, ali da litijum iskopavaju na nekom drugom mestu.

Advokat Novaković kaže kako je analizirao dokumentaciju i postupak koji je doveo do izdavanja određenih dozvola u korist Rio Tinta, među kojima su donošenje uredbe o Planu posebne namene za područje Jadra, kao i izveštaj o strateškoj proceni uticaja.

„Mi smo došli do mnogih pravnih činjenice koje ne govore mnogo u korist zakonitosti ovog postupka“, kaže Novaković i dodaje da su  ti postupci sprovedeni prošle godine ali već donose ozbiljne posledice po lokalno stanovništvo.

Povezane vesti:

Kako kaže Prostorni plan posebne namene tog područja je doveo do toga da veliki broj poljoprivrednog zemljišta bude preimenovan u građevinsko zemljište.

Jedna od posledica toga je da će ljudi u čijem je posedu to zemljište recimo teško moći da da dobiju poljoprivredne kredite, sredstva za sufinansiranje ili dozvolu za izgradnju nekog poljoprivrednog objekta.

„Na taj način se gasi poljoprivredna proizvodnja na tom području“, kaže on.

Novaković se pita kako možemo da verujemo kompaniji koja od 1900. godine do sada ima trag korupcije i kršenja ljudskih prava.

„Kako možemo da verujemo da će ta kompanija da čuva ono što narod hoće?“, pita se ona.

Novaković kaže da je predistorija bitna iz ugla kredibiliteta jedne kompanije.

„Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima u Članu 7 zabranjuje izdavanje zakone u oblasti rudarstva“, kaže.

Foto: print screen

Dodaje da je sam našao do podataka o velikom broju postupaka i novčanih kazna koji je imao Rio Tinto u raznim zemljama.

„Posledice po životnu sredinu su užasne, drastične, kataklizmične“, upozorava.

Dodaje da njega najviše plaši to što je Rio Tinto iz pojednih zemalja odlazio nakon eksploatacije rude a da zemljište pre toga nije rekultivasao, što ostavlja dugoročne posledice po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Osim toga, kako kaže, postoje brojne nepravilnosti koji ukazuju na to da Rio Tinto po srpskim zakonima nije mogao da dobije saglasnost u Strateškoj proceni uticaja.

Novaković poručuje da, iako je Rio Tinto već uložio 200 miliona dolara, nije kasno za aktivizam, jer tamo još nije počelo da se kopa i radi.

Povezane vesti:

Najavila je da će večeras u 20h časova biti održan javni panel pod naslovom „Projekat Jadar – Eksploatacija jadarita, Rio Tinto i građanski aktivizam“, koji će se održavati preko Zoom aplikacije.

Novaković kaže kako će u akciju biti uključeni svetski poznati ekološki aktivisti, što očekuje da će pomoći u borbi.

Rekla je da se danas lansira peticija na sajtu i pozvala sve građane da potpišu na sajtu peticije.kreni-promeni.org.

Ona je Rio Tintu poslala poruku na engleskom koja glasi:

„Moje ime je Bojana Novaković, državljanka sam Australije i dok sam odrastala, posmatrala sam kako uništavate zemlju u toj državi. Takođe sam državljanka Srbije i neći posmatrati kako uništavate najbolje oranice u Srbiji. Mi smo veoma gostoprimljiv narod. Možete da dođete i popijete rakiju sa nama, popijete kafu sa nama, pojedete kjmak, burek, ali ne možete da uzmete naš litijum. Možete da vršite svoja iskopavanja na nekom drugom mestu“, poručila je ona.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar