Foto:BETAPHOTO/PAKT

Auto-litija protiv rudnika litijuma, koji u dolini Jadra namerava da otvori kompanija "Rio Tinto", održana je danas trasom od Brezjaka do Loznice pod sloganom "Na damo ni metar zemlje, ni kap vode". Organizatori su udruženja građana "’Ne damo Jadar" i "Zaštitimo Jadar i Rađevinu".

Prema rečima organizatora, u auto-litiji je bilo više od 150 automobila, prenose Lozničke novosti.

„Nekoliko stotina meštana Jadra i Rađevine došlo je da još jednom kaže da ne žele rudnik litijuma, kao ni tone sumporne kiseline u rekama, niti da se ‘Rio Tintu’ dozvoli ‘da uništi našu zemlju'“, rekla je ispred zgrade gradske uprave Marija Alimpić, iz udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“.

Foto:BETAPHOTO/PAKT

“ Nećemo da vam dozvolimo da u naše ime donosite pogrešne odluke, nećemo vam dozvoliti da uništite živote 20.000 poljoprivrednika, nećemo da damo ni metar zemlje  naše dece, ne damo ni kap vode, ne damo Jadar i Drinu. Tražimo od Vlade Srbije i lokalne samouprave Grada Loznice da ponište sve do sada nezakonito donete prostorne planove i nezakonito izdate dozvole ‘Rio Tintu'“, istakla je ona.

Foto:BETAPHOTO/PAKT

Naša budućnost je poljoprivreda, med, maline, kukuruz, šljive, rekla je Alimpić i dodala“ nećemo rudnik litijuma već hoćemo da sami donosimo odluke“.

„Niste nas pitali, a naše je pravo da kažemo ne pogrešnim odlukama. Očekujemo od gradonačelnika i Grada Loznice da urade ono što im je dužnost, da stanu uz svoj narod i isprate ‘Rio Tinto’ sa ovih prostora. Očekujemo od građana Loznice da podrže svoje sugrađane i ustanu za budućnost svoje dece. Zagadiće celu Loznicu koja je na manje od deset kilometara vazdušne linije od planiranog rudnika. Ne – rudniku litijuma, da – životu“, kazala je Alimpić u obraćanju ispred gradske uprave.

Foto:BETAPHOTO/PAKT

Ona je zapitala Lozničane šta će piti kad sav otrov stigne u Drinu, šta će njihova deca disati i jesti.

Kolona automobila je zatim produžila do prostorija „Rio Tinta“, a onda centrom grada ka Krupnju.

Učesnici su nosili državne zastave kao i one na kojima je pisalo „Narod Jadra i Rađevine je protiv rudnika litijuma“, „Ovo je naša zemlja“, „Ne – rudnik“’.

Skup, koji je prošao mirno, obezbeđivala je policija.

Podsetimo, prvi prostest protiv otvaranja rudnika jadarita održan je početkom oktobra prošle godine ispred prostorija „Rio Tinta“ u Loznici, a krajem istog meseca je protestom na Brezjaku nastavljeno iskazivanje nezadovoljstva protiv najavljene ekploatacije novog minerala jadarita iz kojeg treba da se dobija pre svega litijum.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare