Advokat analizira: Da li je Danijela smela da snima Lečića

Emisije 23. mar. 202121:03
Podeli:
Denis Bećirić i Marija Lukić Foto:Nova S

Advokat Denis Bećirić i aktivistkinja za ženska prava Marija Lukić komentarisali su danas u emisiji "Među nama" slučaj Danijele Štajnfeld, koja je prijavila Branislava Lečića za silovanje, ali i trenutno poštovanje prava žena u Srbiji. Bećirić i Lukić su se složili da društvo nije spremno da prihvati žrtve, što se vidi na tretmanu javnosti koji sada ima Danijela Štajnfeld.

Vest o tome da je glumica Danijela Štajnfeld optužila kolegu Branislava Lečića za silovanje ponovo je u epicentar javnosti postavila temu o pravima i nasilju nad ženama. Tužilaštvo je potvrdilo da je Štajnfeld iznela ime svog silovatelja, a u javnosti se pojavio snimak njihovog razgovora koji je vođen 2016. godine. Danijela Štajnfeld je rekla da ju je Lečić silovao 2012. godine u kolima, na putu van Beogada, a da ga je ona pozvala četiri godine kasnije. Ovo je bio način na koji je ona želela da se suoči sa svojim silovateljem.

Advokat Denis Bećirić, koji zastupa Milenu Radulović i Ivu Ilinčić u procesu koji se vodi protiv Miroslava Aleksića, kaže da je sledeći korak prikupljanje dokaza.

„Kada Tužilaštvo dobije ovakvu informaciju od oštećenog, sledeća radnja je da policiji uputi zahtev za prikupljanje dokaza. Policija pozove oštećenog i uzima mu izjavu. Tužilaštvo na osnovu tih dokaza i izjava podiže optužnicu ili je ne podiže. Može i da odredi pritvor optuženom“, rekao je Bećirić.

Kada je reč o audiozapisu koji je javnost imala prilike da čuje, u kome se Štajnfeld suočila sa Lečićem, Bećirić navodi da postoje dve stvari koje mogu biti sporne.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Da li je snimak autentičan ili nije i ako jeste, da li se razgovor odnosi na predmetni događaj. Ništa drugo u vezi ovog snimka ne bi trebalo da se dovodi u pitanje“, ističe on.

Saglasnost za snimanje, kaže Bećirić, nije potrebna, te Štajnfeld postupkom snimanja razgovora nije prekršila zakon.

Lečić je saopštio da čeka poziv Tužilaštva i da je spreman da se podvrgne poligrafskom testiranju.

„Njegova reakcija je normalna, svako treba da pokaže želju za dokazivanjem nevinosti“, navodi Bećirić, ali kaže da je poligraf u Srbiji precenjen.

„Poligraf je precenjena kategorija, jer se svako poziva na njega. On beleži reakcije, a njih svašta može izazvati. Često možete da odreagujete negativno, jer imate sumnju ili informaciju koju ne želite da iskažete. Poligraf na to reaguje – to ne znači da ste krivi, već da nešto niste želeli da kažete“, rekao je advokat.

Marija Lukić: Mediji da ne vode istragu

Marija Lukić, kao neko ko je sam prošao kroz seksualno nasilje, kaže da je važno da javnost zna da se ono dešava. Ipak, žrtvu treba poštedeti medijske istrage i osude javnosti, koju u Srbiji doživljava.

„Jako je važno da javnost zna, ali ne da mediji vode istragu. Oni treba da prenose informacije koje sama žrtva želi da kaže i ništa više od toga. Bez obzira kako će sudija tretirati snimak, bitno je da se njoj poveruje. Javnost i dalje negira da se to desilo. Negira se da je on žrtva, i kažu da je razgovor izmišljen“, navela je Lukić.

Bitno je da se ženi koja je žrtva bilo kakvog nasilja veruje, ali „naše društvo nije spremno da prihvati ženu kao žrtvu“.

Lukić kaže da su osude javnosti obeshrabrujuće i da je sekundarna viktimizacija jedan od najvećih problema.

Obeshrabrujuće je, ali je to ne želim da radim. Sekundarna viktimizacija je veliki prbolem, i ne može sve da se završi na tome da treba da budemo hrabre“, istakla je Lukić.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar