Foto: Promo/Audi

Nemački proizvođač pridružiće se „najbržem cirkusu na svetu“ od 2026. godine kao snabdevač pogonskih jedinica. Ova vest dolazi nakon objave novih pravila Formule 1 povodom pogonskih jedinica, koja će na snagu stupiti za četiri godine.

Pogonske jedinice će od 2026. godine i dalje imati hibridni pogon sa V6 motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, ali će doprinos električne energije biti veći, a pored toga će se koristiti i 100% održiva sintetička goriva, a to su dva faktora zbog kojih je Audi odlučio da se pridruži Formuli 1.

Audi, koji je deo Volkswagen Grupe, dodao je da podržava planove Formule 1 da budu efikasniji i održivi, sa ograničenjima budžeta za proizvođače pogonskih jedinica od 2023. i ciljem da F1 do 2030. postane karbonski neutralno takmičenje. „Vrlo sam zadovoljan i čestitam Audiju, legendarnom automobilskom brendu, pioniru i tehnološkom inovatoru. Ovo je značajan trenutak za naš sport koji naglašava ogromnu snagu koju imamo kao globalna platforma koja nastavlja da raste“, izjavio je izvršni direktor Formule 1 Stefano Demnicali, koji je ranije i sam bio deo Volkswagen Grupe.

Proizvođač iz Ingolštada izjavio je da će do kraja ove godine objaviti odluku sa kojim timom će se udružiti od 2026. Postrojenje Audi Sporta u Neuburgu je mesto gde će se proizvoditi pogonske jedinice, što će biti prvi put za više od 10 godina da se pogonska jedinica za Formulu 1 proizvodi u Nemačkoj.

Bonus video: Vozili smo Audi Q5 Sportback

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)