Foto: Shutterstock

Prema nekim analizama u Norveškoj bi poslednji benzinac i dizelaš mogao da se proda u maju 2022, a nakon toga kupovali bi se samo električni automobili i hibridi. To bi svakako bio istorijski trenutak za automobilsku industriju, koji su neki željno iščekivali, a drugi baš i ne.

Norveška je globalni lider u elektrifikaciji, a koliko je ispred svih najbolje pokazuje podatak da bi već od proleća sledeće godine svi automobili koji se budu prodali u toj zemlji mogli da imaju električne motore.

Prema analizi norveške automobilske federacije, prodaja poslednjeg automobila s motorom s unutrašnjim sagorevanjem očekuje se u maju sledeće godine.

Do te brojke, koja zvuči prilično neverovatno, došli na osnovu analiza prodaje i stanja na tržištu iz prethodnih godina, piše zimo.dnevnih.hr. Dakle, ako su ta predviđanja tačna, sledeće godine u Norveškoj bi mogli da se prodaju samo potpuno električni automobili i plug-in hibridni modeli.

Foto:Promo

Čak i ako su ta predviđanja pogrešna (jer u Norveškoj možda i dalje postoje ljubitelji benzinaca i dizelaša koji ne razmišljaju o prelasku na struju), kraj automobilima sa motorima SUS u Norveškoj nije daleko. Naime, norveška vlada je kao poslednju godinu u kojoj će se prodavati benzinci i dizelaši odredila 2025, nakon koje će prodaja vozila sa SUS motorima biti zabranjena.

Osim Norveške i brojne druge zemlje, kao i proizvođači automobila, odredili su razdoblje nakon kog će prestati prodaja, odnosno proizvodnja benzinaca i dizelaša, ali to će većinom biti posle 2030. godine. U odnosu na druge zemlje, Norveška je u prednosti jer su ranije počeli s podsticajima za kupovinu e-vozila pa imaju razvijenu infrastrukturu za električne automobile.

Inače, već u prvih devet meseci ove godine kombininovani udeo benzinaca i dizelaša u Norveškoj pao je na manje od deset posto, a od 15 najpopularnijih automobila u toj zemlji, gotovo svi su električni. Jedini izuzetak je jedan model plug-in hibrida.

Koji su najjeftiniji hibridni automobili u Srbiji, pročitajte ovde.

Bonus video: Sajam superautomobila na struju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)