Zašto je opasno korišćenje mobilnog telefona tokom sipanja goriva?

Auto 27. jun 202218:51
Podeli:
Foto:Shutterstock

Ukoliko ste obratili pažnju na znakove upozorenja na benzinskim pumpama, možda ste videli i da je zabranjeno korišćenje mobilnog telefona prilikom sipanja goriva. Razlog se krije u mogućnosti da mobilni telefon ima dovoljno energije da stvori varnicu, a samim tim i ozbiljan požar.

Zbog gasova iz lako zapaljivog benzina, pored zabrane pušenja, na benzinskim pumpama možete videti i znak zabrane korišćenja mobilnog telefona, jer bi varnica mogla da uzrokuje požar sa povredama opasnim po život.

„Nikada nismo uspeli da uđemo u trag incidentu sa korišćenjem mobilnog telefona tokom točenja goriva“, navodi Institut za naftnu opremu SAD-a. Opasnost je teoretska, ali sve dok postoje i teoretski izgledi, treba se pridržavati pravila. Nalepnice zabrane koje se još uvek nalaze na mnogim benzinskim pumpama potiču iz ranih dana mobilnih telefona. Tada su baterije bile mnogo veće i ne toliko bezbedne kao sada, pa je postojala i veća šansa od nastanka varnica, na primer kada bi telefon ispao iz ruke ili džepa.

Foto:Shutterstock

Kako prenosi Revija HAK, naftni gigant Shell tvrdi da i pored male opasnosti da mobilni telefon izazove požar i dalje nije mudro koristiti ga prilikom točenja goriva. Opreza nikad dosta, a sa ovim cenama i točenje goriva traje nešto kraće, pa tih minut ili dva nemojte koristiti mobilni telefon, iako su šanse da se stvori varnica minimalne.

Bonus video: Otkrivamo najbolji trik za brzo rashlađivanje auta i testiramo Mazdu CX-5

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar