Zabranjena radijska reklama BMW-a zbog turiranja motora

Auto 19. jul. 202118:27
Podeli:
BMW M3, Foto:Promo

Slušalac britanskog radija podneo je formalnu tužbu zbog zvuka turiranja BMW M automobila koji je čuo putem radija. „Neodgovorna“ radijska reklama, koja je od strane BMW-ovog M odeljenja pokrenuta početkom godine, nakon toga je uklonjena.

Reklama započinje ovim rečima: „Mogli bismo da upotrebimo velike upečatljive reči da vam kažemo kako se čuje, ili primamljivu kombinaciju šarenih reči kako bismo tačno opisali kakav je osećaj. Ali sve što stvarno želite čuti je ovo…“, nakon čega se mogao čuti zvuk motora.

Yahoo je saopštio kako su zvukovi motora trajali manje od sekunde, a cela reklama 30 sekundi, dok je BMW dodao da je zvuk turiranja snimljen kada je vozilo stajalo. Bilo kako bilo, slušalac je podneo žalbu Agenciji za standarde oglašavanja (ASA).

Oglasi za vozila u Velikoj Britaniji ne smeju da demonstriraju karakteristike snage, ubrzanja ili upravljanja, osim u jasnom kontekstu sigurnosti. Osim toga, navodi brzina i ubrzanja ne smeju biti glavna prodajna poruka oglasa.

BMW M3 G80, Foto:Promo

Iako je ASA navela kako brzina i ubrzanje nije glavna poruka navedene reklame, niti podstiče neodgovornu vožnju, ipak su odlučili da zabrane oglas. „Oglas je demonstrirao snagu automobila, ne u jasnom kontekstu sigurnosti, i na način koji sugeriše uzbuđenje, pa smo zaključili da krši kodeks“.

Kako piše Auto Klub, portparolka BMW-a izjavila je da „BMW UK prihvata odluku ASA-e i da se ovaj oglas više neće emitovati“.

Bonus video: Kad se ložiš na Mercedes pa ga napraviš od drveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar