Foto: Shutterstock

Zakon o bezbednosti saobraćaja u Španiji kaže da tokom vožnje morate da nosite odeću koja dopušta slobodu kretanja i omogućava bezbedno manevrisanje. Ova odredba ostavlja saobraćajnoj policiji mogućnost da ozbiljno kazni vozače u debelim zimskim kaputima.

Iako tehnički nošenje zimskog kaputa za volanom nije protiv zakona, član 18 tvrdi da ukoliko vozač nosi odeću koja ga ometa prilikom upravljanja vozilom, čini prekršaj nemarne vožnje. Na taj način, vožnja sa debelim kaputom može u Španiji dovesti do kazne od 200 evra.

Španska policija konstantno upozorava vozače da ne voze u zimskom kaputu. Iako nošenje jakne za volanom nije izričito zabranjeno zakonom o bezbednosti saobraćaja, kazne su legalizovane jer jakna utiče na slobodu kretanja.

Španski zakon kaže da morate da nosite odeću koja dopušta slobodu kretanja i omogućava bezbedno manevrisanje vozilom. Policija je najavila da će vozači biti kažnjeni ako smatraju da to nije slučaj, piše Revija HAK.

Mnogi vozači su svesni da je vožnja u papučama ili japankama tokom leta opasna i kažnjiva, ali kada dođe zima, većina ne shvata da vožnja u velikom kaputu može negativno da utiče na mogućnost upravljanja vozilom, menjanja brzina i upravljanja drugim kontrolama vozila.

Bonus video: Ko ovo ne uradi sa autom, vožnja tokom zime biće mu vrlo teška