Foto:Shutterstock/Grzegorz Czapski

Broj isporučenih automobila Volkswagen Grupe manji je za 7% u 2022. u odnosu na godinu ranije, a zabeležena prodaja je najgora u prethodnih 10 godina. Glavni razlozi su zatvaranja zbog koronavirusa u Kini i poremećeni lanci snabdevanja, a uspeh u četvrtom kvartalu ipak ne donosi optimizam za 2023.

Volkswagen Grupa, koja uključuje veliki broj brendova, saopštila je da je prodaja u 2022. pala za 7 procenata i da je isporučeno 8,3 miliona vozila. Prodaja električnih automobila je skočila za 26 procenata, a najprodavaniji modeli na struju su bili Volkswagen ID.4 i ID.5.

Foto:Volkswagen Oliver Kiling

Ovi rezultati nagoveštavaju da će Volkswagen Grupa i treću godinu zaredom biti drugi svetski proizvođač po prodaji, iza Toyote koja je do novembra već proizvela 9,5 miliona automobila.

Foto: Volkswagen

„Prodaja VW Grupe je u četvrtom kvartalu skočila za 14 procenata, ali očekivanja za 2023. nisu tako sjajna zbog slabe ekonomije i problema sa lancima snabdevanja“, izjavila je članica izvršnog odbora za prodaju Hildegard Wortmann. Tokom 2022. godine bolje su poslovali Audi, Bentley i Lamborghini nego Volkswagen i Škoda, jer je prodaja premijum brendova pala za 4 procenta, dok su proizvođači pristupačnijih automobila zabeležili pad od 9 posto.

Foto:Audi

Broj isporučenih vozila Volkswagen Grupe je skočio za 12 procenata u drugoj polovini godine, ali su ukupni godišnji rezultati slabiji zbog pada prodaje u prvoj polovini 2022. za više od 20 odsto. Ipak, Volkswagen je zadržao vodeću poziciju na evropskom tržištu električnih automobila, sa globalnim rastom prodaje vozila na struju od 26 procenata.

Volkswagen Grupa očekuje da će u 2023. električni automobili činiti 11 procenata ukupne prodaje, što je samo jedan korak ka cilju da 2030. svaki drugi prodati automobil bude na struju.

Bonus video: Zašto je Audi napravio ovakvu verziju Q5-ice?

Komentari

Svi komentari (0)